Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.6.2022 12:52
Ministrica dr Bisera Turković sastala se sa ambasadorom Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini Danielom Hunnom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 17. juna 2022. godine sa ambasadorom Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini Danielom Hunnom.

Sagovornici su se složili da su ukupni odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski i da postoji obostrani interes za njihovim unapređenjem na svim poljima od zajedničkog interesa.

U fokusu razgovora ministrice Turković i ministra Hunna bili su prijedlog Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Ambasade Švicarske za formiranje Komisije za međunarodno humanitarno pravo Bosne i Hercegovine, kao i zajednička inicijativa Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Vlade Švicarske pod nazivom „Globalna alijansa za pitanja nestalih osoba“, a kojima se, pored drugih ministarstava, traži i mišljenje MVP BiH.

Ministrica Turković je istakla da je stav Ministarstva vanjskih poslova BiH da je pitanje unaprjeđenja i promocije međunarodnog humanitarnog prava vrlo značajno i da je MVP BiH dalo  pozitivno mišljenje za osnivanje Komisije i isto uputilo Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH koje je nadležno za ovo pitanje. Sagovornika je također informisala i da je MVP BiH, u skladu sa zahtjevom nadležnog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, imenovalo svog predstavnika za člana Komisije.

Kada je riječ o „Globalnoj alijansi za pitanja nestalih osoba“, formirana s ciljem podizanja svijesti i promocije međunarodnih obaveza i saradnje u oblasti nestalih osoba, ministrica je  podsjetila da je BiH prva država u svijetu koja je usvojila Zakon o nestalim osobama 2004. godine, kojim su stvoreni Institut za nestala lica BiH i Centralni registar nestalih lica, što je omogućilo međuinstitucionalnu saradnju za rješavanje pitanja nestalih osoba. Informisala je ambasadora Hunna da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH također dalo pozitivno mišljenje na ovu inicijativu i da smatra opravdanim pristupanje BiH ovoj Alijansi. Podsjetila je sagovornika da je od nadležnog ministarstva zatraženo da pokrene proceduru formalnog pristupanja naše zemlje „Globalnoj Alijansi za pitanja nestalih osoba“.

Ambasador Hunn se, na kraju, zahvalio ministrici Turković na razgovoru i iskazanom pozitivnom stavu Ministarstva vanjskih poslova po ovim pitanjima.