Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.6.2022 15:44
Ministrica Bisera Turković se sastala sa ministrom vanjskih i europskih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburg Jeanom Asselbornom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković sastala se 15. juna 2022. godine u Sarajevu sa ministrom vanjskih i europskih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburg Jeanom Asselbornom. 

Nakon što su u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održani tête-à-tête sastanak ministara te sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburg, ministrica Turković i ministar Asselborn obratili su se predstavnicima medija.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije, ministrica Turković je istakla da susret sa ministrom Asselbornom dolazi tri dana nakon što je u Briselu prihvaćen politički Sporazum o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na europskom putu, a uoči predstojećih sastanaka unutar Europske unije. “Razgovaralo se i o važnosti postizanja tog dogovora političkih lidera, te o našoj aplikaciji da BiH dobije kandidatski status za Europsku uniju. U situaciji kada prijeti opasnost od prelijevanja krize iz Ukrajine na Zapadni Balkan, napredak na europskom putu može biti ključni faktor stabilnosti i sigurnosti”, kazala je ministrica Turković.

Sporazum je ocijenila značajnim korakom za građane BiH, posebno nakon što su uspješno odbranjeni ključni demokratski, ustavni i zakonski principi BiH, koji su bili na udaru posljednjih mjeseci. Istakavši da smo, umjesto napretka i ispunjavanja uvjeta za EU imali krizu i blokade bez presedana, ministrica je naglasila da Sporazum iz Brisela može biti prijelomna tačka i veliko ohrabrenje.

Kada je riječ o našem europskom putu, ministrica Turković je podvukla da bi kandidatski status donio ne samo političku stabilnost nego i direktnu korist za građane, bolji standard života, investicije, više novih radnih mjesta. “To je najbolja poruka mladima da ostanu u Bosni i Hercegovini i grade svoju budućnost ovdje”, istakla je ministrica.
Izrazila je uvjerenje da će i države članice EU iskoristiti momentum i prepoznati spremnost koja je iskazana u Briselu. Kazala je da BiH posebno cijeni angažman predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela i visokog predstavnika EU Josepa Borrella, ali i brojnih kolega ministara koji su pomogli da BiH ostane visoko na agendi Europske unije.

Ministrica Turković je informisala sagovornika i o nastavku usklađivanja vanjske politike BiH sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.”To je izuzetno važno u svijetu koji se suočava sa velikim izazovima. BiH je na pravoj strani i ima čvrst zajednički stav sa EU u pogledu Ukrajine. Ekonomske i energetske izazove Evropa će rješavati zajedničkim snagama i tu će BiH pronaći svoje mjesto”, kazala je ministrica Turković.

Ministrica Turković je potom naglasila da je sa luksemburškim kolegom razgovarala i o bilateralnim odnosima dvije države, koje je ocijenila dobrim, te mogućnostima intenziviranja saradnje u različitim oblastima.

Ministar vanjskih i europskih poslova Luksemburga Jean Asselborn se zahvalio ministrici Turković na dobrodošlici i gostoprimstvu, podsjetivši da je u BiH boravio i 2018. godine, zajedno sa kolegama iz Holandije i Belgije.  Istakao je da je BiH važna zemlja i da ne može biti stabilnosti na Zapadnom Balkanu bez stabilnosti u BiH. “Važno je da EU ne zaboravi i ne smije zaboraviti BiH. Ne smijemo zanemariti ZB koji je ne samo u našem dvorištu, nego i u našoj bašti”, naglasio je ministar Asselborn. Pozdravio je nedavno održani sastanak parlamentarnih stranaka iz BiH u Briselu i dodao: “To je bio dobar dan za BiH i za EU”.

Ministar Asselborn je bitnim ocijenio održavanje predstojećih izbora u BiH. Također je kazao da su kopenhagenški kriterijumi neprikosnoveni i da moraju biti ispunjeni.  Isto tako, smatra, Brisel ne može ignorisati pozitivne znakove na tom putu.  
Istakao je da je proces pristupanja Europskoj uniji način da se osigura mir, sigurnost i stabilnost za sve građane EU, te izrazio nadu da će BiH na svom europskom putu nastaviti ispunjavanje 14 uslova iz Mišljenja Europske komisije. Ministar Asselborn je, na kraju, istakao zadovoljstvo usklađivanjem vanjske politike BiH sa vanjskom politikom Europske unije.