Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.6.2022 22:56
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om mr.sc. Josip Brkić u radnoj je posjeti Sjedinjenim Američkim Državama u periodu od 12. do 15. juna 2022. godine.

U odvojenim susretima zamjenik Brkić sastao se sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara i posebnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država iz odjela za evropske i evroazijske poslove Douglasom Jonesom. U nastavku posjete održat će se sastanci sa predstavnicima Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, Atlantic Councila i dužnosnicima Senata i Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Teme sastanka sa dužnosnicima SAD-a su proces evropskih i evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, regionalna saradnja i inicijative, te sigurnosna situacija na jugoistoku Evrope i globalni sigurnosni izazovi uzrokovani agresijom na Ukrajinu. Posebna tema razgovora je i izmjena Izbornog zakona BIH te je zamjenik Brkić izrazio zahvalnost na posredničkoj ulozi Sjedinjenih Američkih Država u procesu izmjene Izbornog zakona, uz žaljenje što proces nije okončan u institucionalnoj proceduri, posebice u kontekstu predstojećih Općih izbora.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, zamjenik Brkić je kazao kako su posljedice ratnih dešavanja u Ukrajini dodatno usložnile političku situaciju u našoj zemlji kao i cijeloj regiji. Članstvo u Evropskoj uniji je najvažniji vanjskopolitički i strateški cilj BiH. Napredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta ovisi od dosljednog provođenja reformi, a dinamika napretka se temelji na postizanju punog kompromisa i dogovora unutar BiH, gdje je odgovornost i zadaća na institucijama Bosne i Hercegovine.

Zamjenik ministrice je iskazao zahvalnost na kontinuiranom fokusu na zemlje zapadnog Balkana i njihov evropski put, naglasivši kako je integracija Zapadnog Balkana u EU ključna i značajna, sada više nego ikad. Snažna predanost procesu proširenja EU jedino je pravo rješenje za stabilizaciju situacije u zemljama jugoistočne Evrope. Od velike važnosti bi  bilo da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za članstvo u EU čime bi se stvorio pozitivan zamah za nužne demokratske i reformske procese a isto tako bi imalo ogroman značaj na mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine ali i cijelog regiona.

U funkciji predsjedavajućeg Komisije za saradnju s NATO-om BiH, zamjenik Brkić je informirao sagovornike o radu i aktivnostima Komisije na realiziranju Programa reformi 2022., te istaknuo kako BiH kao NATO partner pozdravlja novi Strateški koncept o kojemu će biti riječi na Samitu NATO-a u Madridu.

Svjesni činjenice da globalni izazovi zahtijevaju globalna rješenja, istaknuo je da Bosna i Hercegovina računa na pomoć Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u očuvanju suvereniteta i jačanju otpornosti na vanjske prijetnje i izazove. Bosna i Hercegovina podržava i spremna je doprinijeti kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti u regiji Evrope, umanjiti okolnosti koje prijete miru te je opredijeljena za saradnju i ostvarivanje temeljnih demokratskih vrijednosti. Posebno je naglasio kako je u ovom vremenu, teških globalnih sigurnosnih izazova, iznimno važno intenzivirati saradnju i dijalog.