Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.6.2022 11:03
Ministrica Bisera Turković se sastala sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Tajland i predsjednikom Privredne komore i trgovinskog odbora

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković se, u okviru posjete Jugoistočnoj Aziji, u Bangkoku sastala sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Kraljevine Tajland Don Pramudwinaijem.
 
Ministrica Turković se na početku razgovora zahvalila Kraljevini Tajland koja 1. maja 1992. godine, prije 30 godina, priznala nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, te ministra upoznala s izazovima s kojima se naša zemlja suočila u proteklih 30 godina, ali i vanjskopolitičkim prioritetima Bosne i Hercegovine.
 
Na sastanku je najviše pažnje posvećeno unapređenju ekonomske saradnje i vanjskotrgovinske razmjene, ali i obostranom intenziviranju posjeta, te finaliziranju zaključivanja sporazuma koji su u različitim fazama realizacije. Također, istaknuto je da Bosna i Hercegovina, kao zemlja sa pogodnim geografskim položajem koja se nalazi na putu za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU i Kraljevina Tajland, kao članica Saveza država Jugoistočne Azije (ASEAN), koje broje 660 miliona stanovnika, imaju velike potencijale i mogućnosti sa saradnju.
 
Dodatni impuls za unapređenje odnosa dvije zemlje može biti i parlamentarna saradnja, obzirom da obje zemlje u parlamentima imaju formirane nadležne grupe prijateljstva. Na sastanku su razmijenjena mišljenja i o eventualnom obostranom imenovanju počasnih konzula u naše dvije zemlje.
 
S ciljem jačanja institucionalne i političke saradnje, ministrica Turković i ministar Pramudwinai su tokom posjete potpisali Sporazum o izuzeću od viznog režima za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.
 
Ministrica Turković je održala sastanak i sa predsjednikom Tajlandske privredne komore i trgovinskog odbora Tajlanda Sananom Angubolkulom. Istaknuto je da ova komora broji 115.000 članova, te da direktno sarađuje sa 36 stranih komora koje postoje na Tajlandu i pokrivaju preko 7.700 članova.
 
Na sastanku su predstavljeni potencijali i prednosti obje zemlje, te je razgovarano o mogućnostima saradnje u oblastima drvne industrije i turizma. Naglašena je važnost povezivanja dvije državne privredne komore, ali i privrednika koji su zainteresovani za investicije i izvoz proizvoda.
 
Tokom posjete, ministrica Turković je pozvala ministra vanjskih poslova i predsjednika privredne komore da zajedno sa političko-privrednom delegacijom posjete Bosnu i Hercegovinu.