Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.6.2022 13:36
Ministrica Bisera Turković se sastala sa potpredsjednikom Republike Indonezije i koordinirajućim ministrom za ekonomska pitanja

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković se, u okviru posjete Republici Indoneziji, sastala sa potpredsjednikom ove zemlje Ma'ruf Aminom.
 
Ministrica Turković se zahvalila Indoneziji koja je prije 30 godina, 20. maja 1992. godine, priznala suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, ali i za svu pomoć koju je ova zemlja pružila Bosni i Hercegovini u protekle tri decenije. Ministrica je upoznala domaćina sa izazovima s kojima se naša zemlja suočavala od sticanja nezavisnosti do danas, te predstavila napredak koji je ostvaren i naše vanjskopolitičke ciljeve.
 
Potpredsjednik Amin, koji je ranije posjećivao našu zemlju, naglasio je da Indonezija i Bosna i Hercegovina imaju duge i čvrste veze, te da je ova zemlja učestvovala u mirovnoj misiji u našoj zemlji, pomagala rekonstrukciju, ali i na druge načine.
 
Sagovornici istakli da dvije prijateljske zemlje dijele iste vrijednosti, te da je potrebno nastaviti zajednički rad na unapređenju ekonomske i političke saradnje, oblasti turizma, proizvodnje, ali i promocije međureligijskog dijaloga.
 
Također, ministrica Turković se sastala i sa koordinirajućim ministrom za ekonomske poslove Airlanggom Hartartom, s kojim je razgovarala o jačanju ekonomske saradnje i mogućnostima investicija. Ministrica je prezentovala prednosti bh. tržišta, te rastuće oblasti u kojima je moguće ostvariti uspješnu saradnju. Istakla je da se saradnja može ostvariti u oblasti proizvodnje hrane i vode, zatim drvne, metalske i namjenske industrije, navodeći da se bh. proizvodi izvoze širom svijeta. Također, istaknuti su energetski sektor i infrastrukturni projekti kao oblasti moguće saradnje.
 
Obzirom da je Indonezija najmnogoljudnija muslimanska zemlja sa 270 miliona stanovnika, te četvrta po broju stanovnika u svijetu, razgovarano je i o mogućnostima saradnje u proizvodnji i izvozu proizvoda sa halal certifikatom.
 
S ciljem nastavka jačanja privrednih i političkih veza, istaknuta je neophodnost organizovanja bilateralnih konsultacija, ali i uzajamnih posjeta privrednih delegacija iz dvije zemlje u narednom periodu, kako bi se utvrditi najprioritetniji sektori za saradnju.