Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.6.2022 11:38
Ministrica Bisera Turković posjetila Istiqlal džamiju u Džakarti, jednu od najvećih džamija u svijetu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, tokom posjete Republici Indoneziji, 12. juna 2022. godine posjetila je i Istiqlal džamiju u Džakarti, jednu od najvećih u svijetu i najveću u Jugoistočnoj Aziji.

Ministricu Turković su dočekali veliki imam džamije prof. dr Nasaruddin Umar, šefica sektora finansijskog planiranja, prava, saradnje i odnosa s javnošću dr Fatimah Azzahra i šef za socijalna pitanja i osnaživanje ljudi Admiral Asep Saepudin.

Domaćini su ministricu upoznali sa činjenicama da je džamija izgrađena u znak sjećanja na nezavisnost Indonezije, te da ime džamije u prevodu sa arapskog jezika znači - nezavisnost. Kako je navedeno, radi se o šestoj džamiju u svijetu po kapacitetu vjernika, a tokom molitve džamija može primiti do 200.000 vjernika.

Također, navedeno je da su čuvenu Istiqlal džamiju do sada posjećivali brojni svjetski lideri iz cijelog svijeta prilikom službenih posjeta Republici Indoneziji.

Ministrica Turković je podsjetila da je u Sarajevu 2001. godine izrađena Istiqlal džamija, poznata kao i "Indonežanska džamija", koja je ime dobila upravo po nacionalnoj džamiji Indonezije. Ministrica se zahvalila indonežanskom narodu i vladi ove zemlje, koji su finansirali izgradnju džamije, kao znak solidarnosti i prijateljstva između naše dvije države.