Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.6.2022 21:15
Ministrica Bisera Turković se sastala sa predsjedavajućim Odbora za međuparlamentarnu saradnju Predstavničkog doma Republike Indonezije

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 12. juna 2022. godine u Džakarti sa predsjedavajućim Odbora za međuparlamentarnu saradnju Predstavničkog doma Republike Indonezije Fadli Zonom.

Tokom sastanka, ministrica Turković je govorila o potencijalnim sektorima za saradnju između dvije zemlje, te jačanju trgovinske razmjene. Sagovornici su se složili da je važno unaprijediti partnerstva u političkoj, društveno-kulturnoj i ekonomskoj oblasti, a razmijenjena su mišljenja o regionalnim odnosima.

Predsjedavajući Odbora za međuparlamentarnu saradnju Predstavničkog doma je naglasio važnost intenziviranja poslovnih i međuljudskih kontakata, posebno kroz turizam, trgovinu i međuparlamentarne odnose.

Sastanak je održan u privatnoj biblioteci u vlasništvu Fadli Zona, a koja ujedno čini i muzej i antikvarnicu. Zon je izgradio tri biblioteke na različitim lokacijama u Indoneziji, a u njima se, između ostalog, nalaze zbirke historijskih predmeta, antički rukopisi, novine iz prošlosti, slike, skulpture...

Zon je prije početka sastanka ministrici Turković predstavio rad biblioteke i predmete koji se nalaze u ovom objektu u centralnoj Džakarti.