Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.6.2022 19:06
Ministrica Bisera Turković se sastala sa koordinirajućim ministrom pomorskih i investicijskih poslova Republike Indonezije

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković, tokom posjete Republici Indoneziji, sastala se 11. juna 2022. godine u Džakarti sa koordinirajućim ministrom pomorskih i investicijskih poslova Indonezije Luhutom Binsarom Pandjaitanom.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima jačanja ekonomske saradnje dvije zemlje, te o prednostima bosanskohercegovačkog tržišta za investiranje.

Ministrica Turković je naglasila da naša zemlja posjeduje potencijale za saradnju u oblasti drvne industrije, te da postoje velike mogućnosti za investiranje u proizvodnju hrane, ali i za izvoz proizvoda sa halal certifikatom. Također, istakla je da se uspješna saradnja može ostvariti i sa rastućom bh. namjenskom industrijom, posebno imajući u vidu da je Indonezija ranije sarađivala sa bh. kompanijama iz ove oblasti.

Ministrica Turković je pozvala koordinirajućeg ministra Pandjaitana da u narednom periodu, zajedno sa delegacijom privrednika, posjeti Bosnu i Hercegovinu kako bi se razmotrile mogućnosti saradnje i mogućih investicija.

Pandjaitan, koji je jedan od najuticajnijih indonežanskih političara i biznismena, penzionisani je general vojske sa četiri zvjezdice i bivši komandant elitnih vojnih specijalnih snaga. Osnivač je i fondacija koje su osnovale škole i tehnološki koledž za siromašne studente, te pomažu mlade talente.