Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.6.2022 15:55
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na ministarskom sastanku zemalja članica SEECP-a

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 10. juna 2022. godine u Solunu na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji je održan u okviru završnih sastanaka predsjedavanja Atine (Grčka) ovom inicijativom. U fokusu rasprave na današnjem sastanku ministara bile su aktuelne prilike i izazovi kako u regiji jugoistočne Evrope, tako i u širem, evropskom i globalnom kontekstu, kao i ubrzanje reformskih procesa na putu evropske integracije zemalja aspiranata.

Na početku obraćanja zamjenik ministrice Brkić je čestitao domaćinima na uspješnom predsjedavanju inicijativom u vrlo izazovnom vremenu, prvo pandemije COVID-19, a zatim agresije Rusije na Ukrajinu sa svim političkim, sigurnosnim i ekonomskim posljedicama. Izrazio je suosjećanje s ukrajinskim narodom u ovom iznimno teškom vremenu neopravdane, ničim izazvane vojne agresije na njihovo tlo. Kako je istaknuo, u ovom turbulentnom vremenu od posebne je važnosti dodatno jačati jedinstvo i zajednički stav svih nas prema ratu i agresiji na Ukrajinu.

Govoreći o EU integracijama, zamjenik ministrice je podsjetio da je upravo u Solunu, prije 19 godina zapadnom Balkanu potvrđena i obećana evropska perspektiva. „Inovativni i ambiciozni proces poznat kao Solunska agenda usvojen je ovdje, u ovom prekrasnom gradu, u junu 2003. Samit EU-zapadni Balkan ušao je u historiju proglasivši i potvrdivši evropsku budućnost za cijeli zapadni Balkan. U gotovo dva desetljeća od tada bloku je pristupila samo jedna od zemalja regije. S obzirom da je jedinstvo kontinenta sada važnije nego ikad, od iznimne važnosti postaje ubrzanje procesa pristupanja regije zapadnog Balkana EU. Praktična podrška i jasan put ključni su za održavanje regije na putu prema EU“, istaknuo je zamjenik Brkić.

Zbog narušene energetske sigurnosti u Evropi, koja se uvelike oslanja na ruski izvoz ugljena, nafte i plina, veliki izazov postaje kako nacionalne ekonomije učiniti otpornijima na ovu vrstu šokova. „Dugoročni plan trebao bi se usredotočiti na diverzifikaciju opskrbe energijom s više čiste energije, a ne samo na diverzifikaciju ruta i dobavljača fosilnih goriva“, istaknuo je zamjenik ministrice. Naglasio je da je najbolje rješenje za energetsku nezavisnost ubrzanje provedbe Evropskog zelenog plana i Zelene agende za zapadni Balkan, kao i Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan.

„Trenutna kriza u Evropi testira našu povezanost i odnose, naše vrijednosti i načela, naše obaveze. Vjerujem da možemo izdržati test, učvrstiti i ojačati našu saradnju te doprinijeti ublažavanju posljedica nezapamćene krize“, rekao je zamjenik ministrice Brkić na kraju obraćanja.

Na današnjem ministarskom sastanku su odobrene Zajednička deklaracija SEECP-a, Godišnji izvještaj generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i Strategija i plan rada RCC-ja za razdoblje 2023-2025, koji bi, trebalo da budu usvojeni danas popodne na Samitu šefova država i vlada SEECP-a.