Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.6.2022 19:16
Ministrica dr Bisera Turković obratila se na Mediteranskom ministarskom dijalogu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković obratila se 9. juna 2022. godine, na Mediteranskom ministarskom dijalogu koji je posvećen globalnoj krizi vezanoj za isporuku hrane koja je uzrokovana ratom u Ukrajini. Sastanak je organizirala Italija u saradnji sa FAO-om, a u okviru inicijative G7.

“Bosna i Hercegovina snažno pozdravlja inicijativu Italije prema zemljama koje su najviše pogođene krizom s hranom zbog rata u Ukrajini. Agresija Rusije na Ukrajinu izazvala je dalekosežnu sigurnosnu, političku, socijalnu i ekonomsku nestabilnost u cijelom regionu, što je posebno došlo do izražaja u pogledu rješavanja pitanja sigurnosti i nestašice hrane”,  navela je ministrica u obraćanju učesnicima.

Nažalost, i Bosna i Hercegovina je, kako je navela, značajno pogođena ukrajinskom krizom, što se odrazilo u velikom porastu cijena hrane.

“U ovom trenutku, od kritične je važnosti saradnja svih međunarodnih aktera i utvrđivanje konkretnih mjera za pomoć ugroženim zemljama. Poljoprivredni resursi i potencijali Bosne i Hercegovine, iako su ograničeni, još uvijek su nedovoljno iskorišteni. Potreban je strateški fokus na proizvode i sektore koji mogu biti najproduktivniji i najkorisniji. Nalazimo se u neizvjesnoj situaciji u kojoj posljedice krize u Ukrajini ozbiljno i negativno utiču na prehrambeni sektor u našoj zemlji”, istakla je.

Širenje sukoba ili dugotrajni rat u Ukrajini mogli bi, kako je rekla, dodatno zakomplikovati globalnu trgovinu i dovesti do daljeg rasta cijena energije i hrane u regionu i šire, zbog čega će i Bosna i Hercegovina morati poduzeti mjere za ublažavanje krize.

lnicijativa nosi naziv "Ministerial Mediterranean Dialogue on the Food Security Crisis" i zamišljena je da uz potporu UN-ove Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) i aktivno sudjelovanje Svjetskog programa za hranu UN-a (WFP) i Međunarodnog fonda UN-a za poljoprivredni razvoj (IFAD), podrži zajedničku mobilizaciju sve tri ove agencije.
Njemačka, kao predsjedatelj G7, vrlo je pozitivno pozdravila italijansku inicijativu i jedan je od kopredsjedatelja. Sve zemlje koje graniče sa Sredozemljem pozvane su da učestvuju na ovom događaju s izuzetkom Sirije, a uključujući Jordan, Portugal, Libanon i, kako je spomenuto, Njemačku. Zajedno s ltalijom i Njemačkom, Turska je također kopredsjedavala sastankom, kao partner G20 koji je pridonio odobrenju prošlogodišnje Deklaracije G20 Matera o sigurnosti hrane.