Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.6.2022 19:05
Zamjenik ministrice vanjskih poslova i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om BiH, mr.sc. Josip Brkić, održao sastanak sa članovima Komiteta za ekonomiju i sigurnost Parlamentarne skupštine NATO-a

Zamjenik ministrice vanjskih poslova i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om Bosne i Hercegovine, mr.sc. Josip Brkić, održao je u utorak 07. juna 2022. godine sastanak sa članovima Komisije za ekonomiju i sigurnost – Podkomitet za tranziciju i razvoj (ESCTD) Parlamentarne skupštine NATO-a (PS NATO).

Sastanak je održan u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a teme sastanka bile su geopolitička situacija i sigurnosni izazovi uzrokovani agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu, odnosi zemalja u regionu, odnosi sa Evropskom unijom i SAD-om, te uloga Rusije i Kine u regionu. Delegaciju PS NATO predvodio je Ivans Klementjevs, predsjedavajući Podkomiteta za transatlantsku ekonomiju.

Zamjenik ministrice Brkić izvijestio je o političkoj situaciji u BiH, kao i evropskim i evroatlantskim integracijama. Kao predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH zamjenik Brkić naglasio je da su euroatlantske integracije put ka provedbi važnih reformi za BiH, te istakao da kao NATO partner, Bosna i Hercegovina pozdravlja i želi doprinijeti razvoju sljedećeg Strateškog koncepta o kojem će biti riječi na Samitu u Madridu. Bosna i Hercegovina podržava rezoluciju UN-a koja osuđuje rusku agresiju, kao i izjave i stavove EU.

Na pitanje predstavnika PS NATO šta se očekuje od tzv. Prilagođenih mjera podrške”("Tailored support measures") namijenjenih zemljama aspirantima, a koje će biti predmet rasprave i usaglašavanja Saveznika tokom naredne dvije sedmice, Zamjenik ministrice je naglasio da su to jasna predanost, veći fokus i politička podrška našoj zemlji.

Cilj posjete članova ESCTD jeste sagledavanje trenutnog stanja u BiH i regionu Zapadnog Balkana.