Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.6.2022 15:04
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić sastao se sa direktorom Uprave za Euroaziju i Istočnu Europu u MVP Kanade Andrewom Turnerom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić sastao se 7. juna 2022. godine sa direktorom Uprave za Euroaziju i Istočnu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Kanade Andrewom Turnerom. Sastanku je prisustvovala i ambasadorica Kanade za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti Caroline Charette.

U fokusu razgovora bili su bilateralna saradnja dviju zemalja, aktuelna politička situacija u BiH, te globalni sigurnosni izazovi.

Sagovornici su se složili da su bilateralni odnosi BiH i Kanade dobri i prijateljski.

Zamjenik ministrice Brkić je izrazio zahvalnost Vladi Kanade na podršci integracijskim procesima BiH te naglasio važnost nastavka te podrške. Istakao je da su saradnja Bosne i Hercegovine i NATO-a, kao i EU integracije, uz razvoj dobrosusjedskih odnosa i jačanje regionalne saradnje, prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine s ciljem uključivanja BiH u moderne evropske, političke, ekonomske i sigurnosne integracije. BiH je odlučna nastaviti svoj put europskih i NATO integracija jer je to jedini put stabilnosti, napretka i mira u Bosni i Hercegovini ali i cijeloj regiji. Dodao je da bi dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini i otvaranje pristupnih pregovora što je prije moguće dalo snažan poticaj reformskom procesu koji je trenutno u zastoju.
Govoreći o političkoj situaciji u BiH, zamjenik Brkić je istakao da najveći izazov za stabilnost i funkcionalnost zemlje ostaje izmjena Izbornog zakona utemeljenog na demokratskim standardima, poštujući demokratski iskazanu političku volju sva tri konstitutivna naroda i građana.

Kada je riječ o NATO-u, zamjenik Brkić je kazao da BiH ostaje opredijeljena za saradnju i partnerstvo sa Savezom, odlučna da pruži svoj doprinos u izgradnji mira, stabilnosti i prosperiteta u regiji. Izrazio je zahvalnost Kanadi na njenoj snažnoj podršci NATO-ovoj “politici otvorenih vrata”. Također je kazao kako BiH kao NATO partner, pozdravlja i želi doprinijeti razvoju sljedećeg strateškog koncepta o kojem će biti riječi na Samitu u Madridu u junu 2022. godine.

Direktor Turner je istakao kako je region Zapadnog Balkana važan za Kanadu i da se sa naročito velikom pažnjom prate dešavanja u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na reformske procese. Ponovio je snažnu podršku Kanade europskim i euroatlantskim integracijama BiH, te naglasio da će se, u tom cilju, Kanada nastaviti zalagati i u budućnosti.

Tokom sastanka razgovaralo se i o situaciji u Ukrajini i sigurnosnim izazovima te krize koja, kako je ocijenjeno, ugrožava cjelokupnu Europu, ali i globalnu sigurnost i stabilnost. Izražena su očekivanja da će se rješenje krize pronaći diplomatskim putem u najkraćem mogućem roku.