Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.6.2022 13:12
Održane bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić predvodio je delegaciju MVP BiH na bilateralnim konsultacijama sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Poljske, koje su održane 1. juna 2022. godine u Sarajevu. Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske predvodio je državni sekretar za evropske poslove Szymon Szynkowski vel Sęk.

Tokom konsultacija razgovarano je o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Republike Poljske, aktuelnoj situaciji i integracijama BiH u EU i NATO te regionalnoj saradnji. Istaknuto je da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski, što predstavlja osnov za jačanje daljnje saradnje, prije svega na području ekonomije.

Zamjenik ministrice Brkić izvijestio je sagovornika o političkoj situaciji u BiH te evropskim i evroatlantskim integracijama. Naglasio je da je reforma Izbornog zakona preduslov ne samo stabilnosti i funkcionalnosti zemlje već i njenog napretka. Izrazio je zahvalnost na podršci koju Republika Poljska bilateralno, ali i kao članica Višegradske grupe (V4), pruža BiH na njenom putu u EU i NATO. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina zahvalna što ima jake strateške partnere u EU u ovom izazovnom vremenu kada situacija u Ukrajini predstavlja golem izazov i ozbiljno ugrožava globalnu sigurnost i stabilnost. Ocijenio je da BiH zbog političkih okolnosti nije napravila značajan napredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i dodao da vanredne okolnosti u BiH, regiji i Evropi zahtijevaju i opravdavaju snažniji angažman EU za prevladavanje trenutnog zastoja i ubrzanje procesa za članstvo u EU. Ponovio je kako bi davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini, otvaranje pristupnih pregovora i određivanje datuma Međuvladine konferencije između Evropske unije i Bosne i Hercegovine ne samo stvorilo pozitivan zamah u zemlji, već bi imalo i odlučujući uticaj na ukupnu sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine. Kao predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH zamjenik Brkić je naglasio da je evroatlantski put BiH put ka značajnim reformama, toliko potrebnih našoj zemlji i njenim žiteljima. Istaknuo je da kao NATO partner, Bosna i Hercegovina pozdravlja i želi doprinijeti razvoju sljedećeg strateškog koncepta o kojem će biti riječi na Samitu u Madridu.

Državni sekretar Szynkowski vel Sęk je naglasio punu podršku svoje zemlje putu BiH u EU i NATO te izrazio spremnost Poljske za daljnju pomoć i razmjenu iskustava. Naglasio je da je Poljska posebno zainteresirana za unapređenje ekonomske saradnje sa BiH, i to u područjima energetike i turizma. Najavio je skore aktivnosti kada je riječ i o saradnji na nivou lokalnih zajednica.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo uvođenjem direktnih avionskih linija na relaciji Sarajevo –  Varšava te Mostar – Katovice te se saglasili da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se povećala vanjskotrgovinska razmjena.

Na sastanku je bilo riječi i o globalnim sigurnosnim izazovima i situaciji u Ukrajini. Uz zabrinutost, izražena je nada da će što prije doći do iznalaženja rješenja diplomatskim putem.