Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
31.5.2022 14:26
Ministrica Turković se sastala s grčkim ministrom vanjskih poslova Nikolaosom Dendiasom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova dr Bisera Turković sastala se 31. maja 2022. godine u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Nikolaosom Dendiasom.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Dendiasa, a potom i sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Grčke.

Na konferenciji za medije ministrica Turković i ministar Dendias govorili su bilateralnim odnosima između dvije države, evropskim i euroatlantskim integracijama BiH, kao i političkoj i sigurnosnoj situaciju u BiH, regiji zapadnog Balkana i Evropi.

Ministrica Turković je istaknula da Bosna i Hercegovina računa na podršku Grčke za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU, te navela da integraciju u EU podržava i većina građana BiH. Dodala je da bi dalja blokada napretka samo pojačala negativne utjecaje u regiji i doprinijela destabilizaciji. Također je kazala da BiH očekuje posebne programe ne samo EU-a nego i NATO-a koji bi u slučaju BiH omogućili napredak ka članstvu u tim integracijama. Ministrica je naglasila spremnost BiH da slijedi politiku EU u odnosu na rat u Ukrajini i politiku sankcija protiv Rusije.

Govoreći o bilateralnim odnosima dvije države ministrica je ocijenila da su oni dobri i prijateljski i da postoji prostor za njihovo jačanje na polju ekonomije, posebno energetike.

Ministar vanjskih poslova Grčke Dendias rekao je da Grčka odlučno podupire cjelovitost i suverenitet BiH i njenu evropsku perspektivu smatrajući to važnim za stabilnost cijele regije čije sve države također trebaju postati članicama Unije. Grčka se zalaže za stabilnost i sigurnost i odlučno protivi bilo kakvim raspravama o promjeni granica u regiji te je pozvao sve zemlje ovog dijela evropskog kontinenta na zajedničko suprotstavljanje  destabilizirajućim vanjskim utjecajima.