Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.5.2022 20:48
Ministrica Bisera Turković se obratila na neformalnoj večeri uoči sastanka ministara vanjskih poslova Vijeća Evrope

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković obratila se 19. maja 2022. godine na neformalnoj večeri uoči sutrašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Vijeća Evrope u Torinu.

Šefovi diplomatija evropskih država okupili su se u čuvenoj Palazzo Madama u Torinu i razgovarali o najaktuelnijim pitanjima, uključujući rusku agresiju na Ukrajinu, posljedice geopolitičkih promjena i budućnost kontinenta.

U svom obraćanju, ministrica Turković je, između ostalog, oštro osudila rusku agresiju i podržala suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, ističući da je BiH podržala odluke o isključenju Ruske Federacije iz ove organizacije te međunarodne sankcije s ciljem okončanja agresije i spašavanja ljudskih života.


Ministrica Turković se susrela i sa domaćinom neformalne večere italijanskim ministrom vanjskih poslova Luigi Di Maiom, te ministrima Španije, Norveške, Slovenije i drugih država.

Danas počinje 132. zasjedanje ministarskog komiteta Vijeća Evrope.

Ministrica Turković će se obratiti skupu 46 ministara i predstavnika država članica druga po redu, odmah nakon ukrajinske delegacije.