Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.5.2022 19:16
Ministrica Bisera Turković se sastala sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Maroko

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas se, 12. maja 2022. godine, u Marrakechu sastala sa ministrom vanjskih poslova, afričke saradnje i marokanskih iseljenika Nasserom Bouritom.

Na početku razgovora ministrica Turković se zahvalila Kraljevini Maroko, koja je na jučerašnji dan, 11. maja 1992. godine, prije 30 godina, priznala Bosnu i Hercegovinu. Podsjetila je i da je Predsjedništvo naše zemlje donijelo odluku o otvaranju Ambasade u Maroku, te naglasila da će uzajamno otvaranje ambasada biti važan korak u budućem jačanju sveukupnih odnosa.

Istakla je i važnost održavanja bilateralnih konsultacija dva ministarstva, jačanja parlamentarne saradnje, ali i intenziviranja bilateralnih posjeta na visokom nivou.

Posebno je naglašena mogućnost ekonomske saradnje u oblastima drvne i namjenske industrije, turizma, obnovljive energije, a ministrica je sagovornika upoznala i sa prednostima bh. tržišta.

Tokom razgovora je istaknuto opredjeljenje za okončanje procedura za zaključivanje sporazuma koji su u različitim fazama, a ministrica je posebno istakla potpisivanje sporazuma o readmisiji.

Ministar Bourita je kazao da je današnja posjeta, uz najavljeno otvaranje ambasada, pozitivan korak u unapređenju saradnje dvije zemlje. Istakao je mogućnost posjete Bosni i Hercegovini u narednim mjesecima, u okviru koje bi mogli biti potpisani sporazumi između BiH i Maroka.

Na sastanku se govorilo i o situaciji u sjevernoj Africi, odnosima sa EU i nastojanjima Bosne i Hercegovine da dobije kandidatski status za članstvo u EU.