Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.5.2022 19:00
Ministrica Bisera Turković govorila na sastanku Globalne koalicije u Marrakechu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas je, 11. maja 2022. godine, u Marrakechu učestvovala na ministarskom sastanku Globalne koalicije za poraz ISIL-a.

Na sastanku, kojeg su organizovale Sjedinjene Američke Države i Kraljevina Maroko kao zemlja domaćin, učestvovalo je preko 80 ministara vanjskih poslova i drugih predstavnika država iz cijelog svijeta.

Ministri vanjskih poslova država članica Globalne koalicije, tokom tri sesije, razgovarali su o trenutnoj situaciji u Africi, Iraku, Siriji i Afganistanu, a prisutnima se obratila i ministrica Turković.

Ministrica je izrazila zabrinutost pogoršanjem socio-ekonomske situacije, uništenjem i gubljenjem ljudskih života u Siriji i Iraku. Uprkos značajnim liderskim gubicima, ISIL i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju u regionu, a ujedno je naglasila jačanje i širenje ISIL-a u nekoliko regiona u Africi, što ovaj kontinent efektivno stavlja na prvu liniju borbe protiv ISIL-a.

Dalje se osvrnula na zaostavštinu ISIL-a, posebno u kampovima za interno raseljene osobe i pritvorima u sjeveroistočnom dijelu Sirije.

S tim u vezi, navela je da se oko 140 državljana Bosne i Hercegovine, uključujući žene i djecu se još uvijek nalazi u Siriji i Iraku, a planovi za njihovu repatrijaciju još uvijek nisu napravljeni.

Podsjetila je da je Bosna i Hercegovina procesuirala 33 pojedinca koji se dovode u vezu sa učešćem u ratu u Siriji. Informirala je i da Vijeće ministara treba usvojiti dokument koji bi definirao proces repatrijacije, reintegracije, rehabilitacije i resocijalizacije bh. građana iz ratnih zona Sirije i Iraka.

U kontekstu situacije u Afganistanu, istakla je važnost poštivanja prava svih Afganistanaca, posebno žena, što predstavlja ključni uslov za napredak i razvoj ove zemlje.