Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.5.2022 16:04
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na Konferenciji „Preispitivanje europske integracije Zapadnog Balkana u novom geopolitičkom kontekstu“

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 9. i 10. maja 2022. godine u Parizu na Konferenciji pod nazivom „Preispitivanje europske integracije Zapadnog Balkana u novom geopolitičkom kontekstu“, te bio jedan od govornika na panelu posvećenom BiH na temu „Bosna i Hercegovina: Put naprijed“. 

Zamjenik ministrice Brkić je na početku svog obraćanja zahvalio EU na naporima da zadrži fokus na europskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe i Bosne i Hercegovine, te istakao da naša zemlja cijeni kontinuiranu predanost Europske unije stabilnosti, kao i aktivnosti na jačanju ekonomskih i političkih veza unutar regije, kao i između EU i regije.

Istakao je da Bosna i Hercegovina odlučno nastavlja svoj put ka Evropskoj uniji i da je u potpunosti posvećena procesu europskih integracija kao svom strateškom vanjskopolitičkom prioritetu i cilju. Snažna predanost procesu proširenja EU jedino je pravo rješenje za stabilizaciju situacije u zemljama jugoistočne Europe, kazao je zamjenik Brkić i dodao: “Proces europskih integracija bio je izuzetno važan za sve zemlje koje danas čine Europsku uniju i pomogao je stvaranju mira, prosperiteta i mogućnosti bez premca. Iako je jasno da je pred Bosnom i Hercegovinom još dug put, cilj konačnog članstva u EU trebao bi biti dovoljno snažan da pomogne građanima u Bosni i Hercegovini da prevladaju podjele i oblikuju vlastitu sudbinu”.

Podsjetivši da je sigurnost europskog kontinenta, u jednoj od usvojenih Strategija proširenja, prepoznata kao jedna od tri velike strateške prednosti proširenja, naglasio je kako davanje statusa  kandidata Bosni i Hercegovini, što je prije moguće, ne bi stvorilo samo pozitivan zamah u zemlji, već bi presudno uticalo na ukupnu sigurnost, mir i stabilnost Bosne i Hercegovine ali i cijele regije.

Brkić je u svom obraćanju također naglasio da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za intenzivnu saradnju i integracije na političkom, ekonomskom i sigurnosnom planu, u okviru regionalnih europskih i euroatlantskih struktura, te da će doprinijeti daljnjoj izgradnji demokratske, mirne i stabilne Europe i svjetskog mira u cjelini. Podvukao je da su saradnja, očuvanje dobrosusjedskih odnosa i međusobna solidarnost važni za stabilnost regije, te da je naša zemlja posvećena održavanju dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama jugoistočne Europe. Zamjenik ministrice Brkić je na kraju istakao da stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana nikada nisu bile toliko važne kao danas, u vrijeme rastućih složenih sigurnosnih prijetnji.

Tokom konferencije zamjenik Brkić, u odvojenim susretima, sastao se s Martom de Cidrac, senatoricom Francuske i predsjednicom grupe prijateljstva Francuska-Zapadni Balkan, Sebastienom Meurantom, senatorom Francuske i zamjenikom predsjednice grupe prijateljstva Francuska-Zapadni Balkan kao i s Lilianom Tanguy, zastupnicom iz regije Finistere u Narodnoj skupštini Francuske te Fredericom Mondolonijem, direktorom za kontinentalnu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske s kojima je razgovarao o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, putu zemlje ka europskim i euroatlantskim integracijama te sigurnosnin izazovima u Europi.