Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.5.2022 19:15
Ministrica Bisera Turković u službenoj posjeti Alžiru, sastala se sa predsjednikom države i ministrom vanjskih poslova

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas se, 9. maja 2022. godine, u okviru službene posjete Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir, sastala sa predsjednikom ove države Abdelmajidom Tebbouneom i ministrom vanjskih poslova Ramtane Lamamrom.

Ministrica Turković je najprije održala tête-à-tête sastanak sa ministrom Lamamrom, nakon kojeg je upriličen sastanak delegacija dva ministarstva vanjskih poslova, a potom i sastanak sa predsjednikom Tebbouneom.

Tokom sastanaka sa visokim zvaničnicima ove prijateljske zemlje, pozdravljene su odluke Predsjedništva Bosne i Herccegovine i Vlade Alžira o uzajamnom otvaranju ambasada, te je naglašeno da će otvaranje diplomatskih predstavništava biti dodatni poticaj za razvijanje i jačanje sveukupnih odnosa naše dvije zemlje.

Ministrica Turković je pozvala zvaničnike ove zemlje da zajedno sa delegacijom privrednika posjete našu zemlju, a posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomske saradnje i trgovine. Po uzoru na poslovnu konferenciju koja je održana 2008. godine, predloženo je održavanje novog ekonomskog foruma, a istaknuti su i uspješni primjeri saradnje, poput projekata Energoinvesta u Alžiru. Naglašeno je da dvije zemlje imaju brojne mogućnosti za saradnju, između ostalih, u prehrambenoj, metalskoj, drvnoj i namjenskoj industriji, ali i u oblasti turizma. S obzirom da je Alžir jedan od vodećih proizvođača plina u svijetu, razgovarano je i o budućim planovima ove zemlje kada je u pitanju moguće povećanje proizvodnje i distribucije plina u evropske zemlje.

Na sastanku delegacija dva ministarstva su razmijenjena mišljenja i o sporazumima koji su u različitim fazama usaglašavanja, a inicirano je i pokretanje procedura za zaključivanje novih sporazuma između dvije zemlje.

Ministrica Turković je sagovornike upoznala sa političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, a razgovarano je i o trenutnoj situaciji na Zapadnom Balkanu i Sjevernoj Africi, te su razmijenjena mišljenja o ratu u Ukrajini.

Tokom posjete, ministrica Turković je položila cvijeće na Spomeniku mučenika, koji je otvoren 1982. godine, na 20. godišnjicu nezavisnosti Alžira.