Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.5.2022 15:26
Poruka zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH dr Bisere Turković povodom 9. maja

„Kada se Bosna i Hercegovina prije 30 godina suočila sa istim, povampirenim fašizmom, svijetu je trebalo više od tri godine da prihvati saznanje da se u našoj državi brane ne samo životi građana ove države, nego i sigurnost Evrope, demokratija, humanizam, ljudska prava i sve ono za šta se slobodni svijet borio u Drugom svjetskom ratu.

Potvrda toga je stigla 9. maja 1995. godine, kada se državna zastava Bosne i Hercegovine zavijorila na paradi u Parizu, zajedno sa zastavama država koje su odabrale stranu slobode, mira i demokratije.

Bosanci i Hercegovci su ponosni što su u najtežim okolnostima, pod prijetnjom genocida, zločina i nestanka oduvijek stajali na prvoj liniji odbrane tih evropskih vrijednosti.

Te su vrijednosti ponovo napadnute brutalnom agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu. Malo je ko vjerovao da će nakon genocida u Srebrenici i agresije na BiH, u 21. stoljeću, jedna evropska država biti napadnuta, da će milioni ljudi biti protjerani, a hiljade ubijeni.

Sve to nam govori jedno – Evropa će biti sigurna i sposobna da se brani samo ako je jedinstvena, cijela i zajednička. Evropska unija neće biti kompletna i bit će ranjiva sve dok i države Zapadnog Balkana ne dostignu punopravno članstvo.

Bosni i Hercegovini treba odobriti ubrzani kandidatski status, omogućiti brže ispunjavanje uvjeta i reforme. To neće, kao što su neki mislili, oslabiti, nego samo ojačati Evropsku uniju. Učinit će nas sposobnijim da branimo i gradimo svoju zajedničku budućnost. Raduje me da i unutar Evropske unije ima sve više onih koji podržavaju naš zahtjev.

Sretan nam Dan Evrope, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana“.