Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.5.2022 16:19
Ministrica Turković se sastala s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Danske Jeppe Kofodom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 6. maja 2022. godine sa ministrom vanjskih poslova s Kraljevine Danske Jeppe Kofodom, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Nakon što su u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održani tête-à-tête sastanak ministara te sastanak delagacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Danske, ministrica Turković i ministar Kofod obratili su se predstavnicima medija.

Ministrica je informirala da je na sastanku razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu i u Bosni i Hercegovini. Naglasila je da je vrlo važno da postoji precizno i jasno razumijevanje o ozbiljnosti i uzrocima konstantnih prijetnji stabilnosti, ne samo Bosni i Hercegovini nego i cijelom Zapadnom Balkanu.

„Upućujemo zajednički poziv na prekid ruske invazije na Ukrajinu i pružamo podršku odbrani teritorijalnog suvereniteta i integriteta Ukrajine“.

Ministrica Turković je nadalje istaknula da je prioritet vanjske politike BiH postizanje kandidatskog statusa za članstvo u EU. Dodala je da trenutne okolnosti daju za pravo da vjerujemo kako i unutar EU može doći do punog razumijevanja koliko bi jedan takav korak značio za stabilnost i napredak BiH, za relaksaciju odnosa i za fokusiranje na reforme i evropski put.

Sagovornici su konstatirali da je održavanje raspisanih demokratskih izbora u skladu sa zakonom neupitno, te da svaki pokušaj onemogućavanja tog procesa znači podrivanje i Dejtonskog mirovnog sporazuma i postignutog napretka.

Govoreći o bilateralnim odnosima ministrica Turković je ocijenila da su oni dobri, ali i da postoji veliki prostor da se oni dodatno osnaže, posebno u ekonomskom smislu.

Danski ministar vanjskih poslova Kofod izrazio je zadovoljstvo posjetom BiH, naglasio da je Danska partner za dijalog i saradnju koja bi dovela do bolje budućnosti za BiH, koju i zaslužuje. Istaknuo je da su predstojeći izbori u BiH prilika da se otvori konstruktivna politička debata o budućnosti BiH, te da je vrlo važno da se oni održe u demokratskoj atmosferi. Istaknuo je da s obzirom na dešavanja u Ukrajini, veoma važno održati sigurnost i stabilnost u BiH i regiji. Također, iskazao je želju Danske da pojača svoje prisustvo u BiH, osobito na polju ekonomije i biznisa.