Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.5.2022 15:48
Ministrica vanjskih poslova dr Bisera Turković sastala se sa pomoćnicom generalnog sekretara UN-a Mirjanom Špoljarić Egger

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković razgovarala je 5. maja 2022. godine sa pomoćnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, pomoćnicom administratora UNDP-a i direktoricom Regionalnog ureda UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Mirjanom Špoljarić Egger.

Ministrica Turković je izrazila zahvalnost Ujedinjenim nacijama, UNDP-u i drugim UN agencijama na dosadašnjoj saradnji i podršci koju, putem mnogobrojnih projekata, kontinuirano pružaju Bosni i Hercegovini i njenim građanima, posebno istaknuvši pomoć u borbi protiv pandemije COVID-19.

Pomoćnica generalnog sekretara UN-a Špoljarić Egger naglasila je da će u fokusu saradnje i dalje biti reformski procesi u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na investicije, privredni razvoj, infrastrukturne projekte, tzv. „zelenu“ obnovu i digitalnu transformaciju i zapošljavanje.

Sagovornice su se složile kako u cilju unapređenja saradnje treba više raditi na razmjeni informacija, komunikaciji i koordinaciji prilikom realizacije određenih projekata.

Na sastanku je razgovarano i o razvoju budućih odnosa u kontekstu realizacije Ciljeva održivog razvoja (SDGs) u Bosni i Hercegovini i Okvira za saradnju za održivi razvoj između Ujedinjenih nacija i Bosne i Hercegovine u razdoblju 2021-2025.