Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
4.5.2022 15:38
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na Konferenciji o budućnosti Evrope

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić, na poziv ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske dr.sc. Gorana Grlića-Radmana, učestvovao je na Konferenciji o budućnosti Evrope pod nazivom „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga EU u odgovoru na transnacionalne izazove“. Konferenciju o budućnosti Evrope organizirali su Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske i Sveučilište u Mostaru 04. maja 2022. godine u Mostaru.
U svom obraćanju zamjenik Brkić ocijenio je kako događaj predstavlja priliku da se iskaže potreba za nastavkom reformi u zemljama Zapadnog Balkana kao i snažnijom regionalnom saradnjom u svjetlu evropskih integracija. Naglasio je da se Konferencija odvija u trenutku kada EU treba pokazati zrelost te političku mudrost i odlučnost. S obzirom da rizici, izazovi i prijetnje u svijetu kontinuirano evoluiraju, vrijeme je za jačanje savezništva i konsolidiranje političke, ekonomske i društvene povezanosti EU i regije.
Istaknuto je kako Bosna i Hercegovina ima aktivan pristup prema regionalnim inicijativama i nastoji da, kroz partnerstvo s drugim zemljama regije, daje maksimalan doprinos u kreiranju regije Zapadnog Balkana kao prostora u kojem se geografske, privredne i socio-kulturološke razlike pretvaraju u iskoristive potencijale razvoja. Strateško opredjeljenje Bosne i Hercegovine je kontinuirano i aktivno promoviranje politike izgradnje dobrosusjedskih odnosa i afirmiranje Bosne i Hercegovine u kreiranju regionalne saradnje.

Davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini, što je prije moguće, ne samo da bi stvorilo pozitivan zamah u zemlji, već bi imalo i odlučujući uticaj na ukupnu sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine, ali i regije. „Cijenim da je proširenje najjače sredstvo EU koje omogućuje promociju i jačanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta“, rekao je zamjenik Brkić.
Bosna i Hercegovina predana je svom putu ka EU, te nema alternativu evropskoj integraciji koju vidimo kao priliku za stvaranje boljeg socijalnog okružja, ekonomskog razvitka i političke stabilnosti. Opredijeljena za intenzivnu saradnju i integracije na političkom, ekonomskom i sigurnosnom planu, u okviru regionalnih evropskih i evroatlantskih struktura, Bosna i Hercegovina će dati svoj doprinos daljnjoj izgradnji demokratske, miroljubive i stabilne Evrope i svjetskog mira u cjelini.

Bosna i Hercegovina nastavlja s velikom pažnjom i zabrinutošću pratiti situaciju u Ukrajini i daljnje pogoršanje međunarodnih odnosa. Bosna i Hercegovina stoji uz Evropsku uniju u najoštrijoj osudi rata koji je pokrenula Rusija protiv mirne, nezavisne i suverene Ukrajine, narušavajući time međunarodno humanitarno pravo, kao i mir i sigurnost u Evropi. Zamjenik ministrice izrazio je nadu da će neprijateljstva u Ukrajini prestati što je prije moguće, kako bi se sadašnja kriza mogla riješiti mirnim i diplomatskim putem, dijalogom i političkim pregovorima svih relevantnih aktera, uz potpuno poštovanje normi i načela međunarodnog prava.
Konferencija o budućnosti Evrope je demokratski poduhvat koji obuhvaća čitavu Evropu, stavljajući žitelje u srce rasprave o pitanjima koja su bitna za njih, s ciljem da Evropska unija što bolje odgovori na njihove potrebe i interese u nadolazećim godinama. Održavanje Konferencije poklapa se s trenutkom velikih geopolitičkih pomaka, teškog narušavanja međunarodne sigurnosti i međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima.
Na događaju, u organizaciji Ministarstva vanjskih i evropskih poslova RH i Sveučilišta u Mostaru, pored domaćina dr.sc. Gordan Grlić Radman, ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, učestvovali su i zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić, doc. dr. Dražen Barbarić, profesor sa Sveučilišta u Mostaru te zastupnica u Evropskom parlamentu gospođa Željana Zovko uz video obraćanje potpredsjednice Evropske komisije gospođe Dubravke Šuice.