Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.4.2022 22:26
Ministrica Turković u Washingtonu razgovarala sa američkim zvaničnicima

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se 21. aprila 2022. godine u Washingtonu sa Gabrielom Escobarom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a, te ambasadorom Jim O’Brianom, šefom Ureda za koordinaciju sankcija u State Departmentu.

Ministrica Turković je sa američkim zvaničnicima razgovarala o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima te saradnji dvije prijateljske države.

Tokom sastanka istaknuta je važnost punog funkcioniranja državnih institucija, reformi na evropskom putu te borbe protiv korupcije i usaglašavanja vanjske politike BiH sa EU, posebno u pogledu odnosa prema dešavanjima u Ukrajini. Od BiH se očekuje da ispunjava svoje zakonske i međunarodne obaveze u tom pogledu.

Ministrica se zahvalila američkoj vladi i narodu na kontinuiranoj pomoći i snažnom angažmanu, te je izrazila nadu da će i Evropska unija ubrzano odobriti kandidatski status za BiH.

Sagovornici su istakli kako SAD nastavlja čvrsto podržavati Bosnu i Hercegovinu, mir i stabilnost te njen napredak i euroatlantske integracije.


Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u SAD Bojan Vujić.