Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.4.2022 15:59
Ministrica Turković se sastala s ministrom vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 15. aprila 2022. godine u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem.

Nakon što su u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održani tête-à-tête sastanak ministara te sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije, ministrica Turković i ministar Osmani obratili su se predstavnicima medija.
Ministrica Turković je istaknula da BiH i Sjeverna Makedonija imaju vrlo dobre prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja. Potvrdila je da je sa ministrom Osmanijem imala sadržajne razgovore, pune razumijevanja i saglasnosti o situaciji u regiji ali i u Evropi, posebno nakon ruske agresije na Ukrajinu. „Nedvosmisleno osuđujemo nasilje u Ukrajini. Saglasni smo da postoji sasvim osnovana bojazan i rizik da eskalacija u Ukrajini može destabilizirati i ovaj dio Evrope. Ono u čemu se kolega Osmani i ja čvrsto slažemo, i što smo nedavno pominjali tokom sastanka sa njemačkom ministricom vanjskih poslova u Minhenu, jeste da postoji jasno, izvodljivo i jedino trajno rješenje za Zapadni Balkan, koje će odagnati i tu vrstu rizika koji se sada javlja – a to je napredak ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u”, naglasila je ministrica Turković.

Izrazila je žaljenje zbog neusvajanja pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju. „Mi smo, u BiH, nedavno poslali zahtjev da se Bosni i Hercegovini odobri kandidatski status za članstvo. Vidimo da u Briselu i evropskim prijestolnicama raste svjesnost da se mora ubrzati napredak država ka članstvu, reafirmirati proširenje te da odugovlačenje samo ohrabruje one koji žele preko Balkana destabilizirati cijelu Evropu”, istaknula je ministrica. Podsjetila je da su prije tri dana ministri vanjskih poslova EU u Luksemburgu razgovarali ponovno o Zapadnom Balkanu te zaključili da se mora pojačati strateško prisustvo u regiji zbog novog geopolitičkog konteksta nakon ruske invazije na Ukrajinu. „I to su dobre i važne poruke. Ali, Sjeverna Makedonija, kao i Albanija i Bosna i Hercegovina, ali i Srbija i Crna Gora, i građani cijele regije, očekuju hrabrije odluke. Najefikasniji i najjeftiniji način na koji EU može odgovoriti na potencijalnu destabilizaciju Balkana jeste da uvaži do sada postignuti napredak, a on nije zanemariv, i omogući svakoj od država da učini presudne korake ka članstvu u Uniji. To bi bio jasan i globalno prepoznatljiv čin i poruka snage cijele Evropske unije i njenih članica”, istaknula je ministrica Turković. Dodala je da su BiH i Sjeverna Makedonija zainteresirane za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa, a posebno ekonomske saradnje. Na sastanku je razgovarano i o boljoj transportnoj povezanosti Sarajeva i Skoplja i uspostavi avionske linije.

Makedonski ministar Osmani naglasio je da Sjeverna Makedonija čvrsto i nedvosmisleno podupire teritorijalni integritet i suverenitet BiH, u skladu sa Daytonskom sporazumu, što je posebno važno danas kada je cijela Evropa suočena s krizom do koje je dovela agresija Rusije na Ukrajinu. Dodao je kako Sjeverna Makedonija podržava stajalište da BiH treba što prije dobiti status kandidata za članstvo u EU ali i nastaviti približavanje članstvu u NATO-u.

„Proces evropskih integracija sam po sebi jak je poticaj za provedbu reformi a to najbolji je način da zemlje regije dosegnu evropske standard”, ocijenio je ministar Osmani.