Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.4.2022 13:23
Ministrici Turković i ministru Podžiću uručen dokument “Strateški kompas za sigurnost i odbranu”

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković i ministar odbrane BiH Sifet Podžić, sastali su se 13. aprila 2022. godine sa ambasadorima Evropske unije u Bosni i Hercegovinu te razgovarali o usvajanju akcijskog plana za jačanje sigurnosne i obrambene politike Evropske unije  - “Strateški kompas za sigurnost i odbranu”.

Delegaciju EU su, na sastanku u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH, predvodili Johan Sattler, specijalni predstavnik EU u BiH i šef Delegacije EU te Christine Toudic, ambasadorica Francuske, koja predsjedava Evropskom unijom. 

Oni su, zajedno sa ambasadorima i diplomatama ostalih država članica EU uručili strateški dokument bh. zvaničnicima te istakli njegov značaj u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu kao i velikih geopolitičkih promjena. 

Ambasador Sattler je još jednom istaknuo značaj odluka o usaglašavanju vanjske i odbrambene politike BiH sa zajedničkom vanjskom i odbrambenom politikom EU, te je naglasio da se i na ovaj način potvrđuje da Evropska unija čvrsto stoji iza obećanja da BiH i države regije imaju perspektivu članstva. 

Kako je tokom sastanka naglašeno, cilj „Strateškog kompasa“ jeste da EU postane snažniji i sposobniji pružatelj sigurnosti kako bi bila u stanju zaštititi svoje građane i građanke i doprinijeti međunarodnom miru i sigurnosti. Strateškim kompasom povećat će se strateška autonomija EU i sposobnost saradnje s partnerima. 

Tokom sastanka je istaknuto da jačanje evropske odbrambene sposobnosti ne znači bilo kakvo umanjenje značaja ili aktivnosti Sjevernoatlantskog saveza (NATO). 

Također, razgovarano je i o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini te je još jednom pružena podrška izvršnom mandatu misije Althea u Bosni i Hercegovini.