Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.4.2022 19:11
Ministrica Bisera Turković primila u posjetu ministricu vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 12. aprila 2022. godine sa ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde, koja boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.
 
Nakon sastanka koji je održan u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, ministrica Turković i ministrica Linde obratile su se predstavnicima medija.
 
Na početku press konferencije, ministrica Turković je izrazila zadovoljstvo posjetom ministrice Linde našoj zemlji, ocijenivši bilateralnu saradnju BiH i Švedske dobrom i vrlo uspješnom. Podsjetila je da Švedska i Bosna i Hercegovina ove godine obilježavaju 30. godišnjicu od međusobnog priznanja i uspostave diplomatskih odnosa, te zahvalila Švedskoj na dosadašnjoj kontinuiranoj pomoći i podršci. Naročito je ukazala na značaj pomoći koju Kraljevina Švedska pruža BiH putem svoje Ambasade u Sarajevu i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Podršku Švedske kroz Strategiju razvojne saradnje za Zapadni Balkan i Tursku ocijenila je vrlo važnom. Iskazala je očekivanje za nastavkom pomoći i u narednom periodu. Ministrica Turković se također zahvalila Švedskoj na zalaganju za proširenje Europske unije na zemlje Zapadnog Balkana, te izrazila nadu da će se švedska podrška na tom putu nastaviti i ubuduće.
 
Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde je potvrdila dobre odnose između BiH i Švedske, kako među narodima tako i među institucijama. Izrazila je posvećenost Švedske da podrži Bosnu i Hercegovinu u provedbi neophodnih reformi na putu europskih integracija.
 
Tokom susreta, ocijenjeno je da ekonomski odnosi između dvije zemlje još uvijek nisu na nivou na kojem bi trebali biti, ali da postoji prostor za njihovo unapređenje, posebno u području IT sektora, gdje bi vodeću ulogu preuzela bosanskohercegovačka dijaspora koja je vrlo dobro integrisana u švedsko društvo.
 
Naglašeno je važnim da se Opći izbori u BiH održe u okviru postojećeg izbornog zakonodavstva. Ministrica Turković i ministrica Linde su  osudile rusku agresiju na Ukrajinu istakavši da Bosna i Hercegovina i Švedska, zajedno sa EU, stoje uz Ukrajinu. Švedska ministrica je pozdravila solidarnost bh. građana sa građanima Ukrajine iskazanu kroz razne humanitarne aktivnosti.