Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.4.2022 14:55
Ministrica dr. Bisera Turković razgovarala sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje UAE Abdullahom bin Zayedom Al Nahyanom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković razgovarala je 11. aprila 2022. godine, telefonski, sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdullahom bin Zayedom Al Nahyanom.

Ministri su razmotrili bilateralne odnose dvije države ističuću da postoji volja i prostor za unaprjeđenje u svim sferama te da će u tom smjeru biti poduzeti i konkretni koraci. Razgovaralo se i o najaktuelnijim političkim pitanjima te jačanju ekonomskih veza. 

Izraženo je zadovoljstvo zbog rasta turističke saradnje, te pojačanog interesa turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za posjetu Bosni i Hercegovini. Otvoreno je i pitanje liberalizacije viznog režima za državljane Bosne i Hercegovine. 

Ministrica je, tom prilikom, istakla zahvalnost u ime građana Bosne i Hercegovine za velikodušnu pomoć u medicinskoj opremi koja je dostavljena u vrijeme pandemije koronavirusa. Ministar Al Nahyan je, tokom razgovora, naglasio značaj i zadovoljstvo prisustvom Bosne i Hercegovine na sajmu „EXPO 2020“.