Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.4.2022 12:47
Ministrica Bisera Turković se sastala sa visokim komesarom OSCE-a za nacionalne manjine Kairatom Abdrakhmanovim

Zamjenica predsjedavajućega Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 6. aprila 2022. godine u Sarajevu s visokim komesarom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za nacionalne manjine Kairatom Abdrakhmanovim, koji boravi u trodnevnoj posjeti BiH.

Na sastanku je razgovarano o položaju i zaštiti nacionalnih i drugih manjina u BiH, ljudskim pravima, reformskim procesima, kao i obrazovanju u našoj zemlji.

Ministrica Turković je tokom razgovora naglasila da se po pitanju nacionalnih manjina Bosna i Hercegovina jasno odredila za poštivanje i zaštitu pojedinačnih i kolektivnih ljudskih prava u skladu sa najvišim standardima, te da je neophodno svima u BiH osigurati aktivno i pasivno biračko pravo. Govoreći o ovogodišnjim Općim izborima u Bosni i Hercegovini, poručila je da se oni kao i u proteklim izbornim ciklusima, mogu održati na temelju važećeg izbornog zakonodavstva.

Visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine Abdrakhmanov istaknuo je da zaštita nacionalnih manjina zahtjeva uravnotežene, pragmatične i uključive politike koje su rezultat šireg društvenog dijaloga. OSCE će nastaviti pružati podršku institucijama BiH kada je riječ o zaštiti nacionalnih manjina. Na sastanku je obostrano izražena i duboka zabrinutost situacijom u Ukrajini i stanjem ljudskih prava u toj državi.

Sastanku u Ministarstvu vanjskih poslova BiH prisustvovala je i šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadorica Kathleen Kavalec.