Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.4.2022 19:01
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na sastanku političkih direktora EU- WB6

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić učestvovao je 5. aprila 2022. godine u Briselu na 7. sastanku političkih direktora zemalja Zapadnog Balkana (WB6), na poziv zamjenika generalnog sekretara za politička pitanja u Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Enriquea Mora.

Teme sastanka bile su europske integracije, aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu, saradnja u oblasti Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, ruska invazija na Ukrajinu i šire implikacije u Europi, odnosi sa NR Kinom kao i aktuelne bliskoistočne teme.

U svom obraćanju, zamjenik ministrice Josip Brkić zahvalio je EU na naporima da zadrži fokus na europskoj perspektivi Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine. Istakao je da naša zemlja cijeni kontinuirani angažman Europske unije u podršci stabilnosti, kao i aktivnosti na jačanju ekonomskih i političkih veza kako unutar regiona ZB, tako i između EU i regiona, naročito imajući u vidu trenutnu situaciju u Ukrajini. Podvukao je da rat u Ukrajini, koji je doveo do nove geopolitičke realnosti u Europi i izazvao najveću sigurnosnu krizu na europskom kontinentu od Hladnog rata, zahtjeva i opravdava dodatni angažman EU na Zapadnom Balkanu. Naglasivši da je BiH predana svom europskom putu pozvao je na snažniji angažman Europske unije u prevladavanju trenutnog zastoja naše zemlje u ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i ubrzanje procesa integracije u EU. “Davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini, što je prije moguće, ne samo da bi stvorilo pozitivan zamah u zemlji, već bi imalo i odlučujući uticaj na ukupnu sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine”. Izrazio je nadu da će Konferencija o Zapadnom Balkanu, koja će se održati u junu o.g. u okviru francuskog predsjedavanja Vijećem EU, poslati snažniju i pozitivniju poruku zemljama ZB.

Politički direktori Zapadnog Balkana bili su saglasni u ocjeni kako je zabrinutost Europske unije zbog ranjivosti regiona u svjetlu rata u Ukrajini opravdana, ali da upravo ovakva situacija zahtjeva odgovarajući praktičan odgovor Brisela u smislu ispunjavanja obećanja datih zemaljama regiona na samitima, počevši sa Solunskim.
Predstavnici EU ponovili su i ovom prilikom neupitnu predanost europskoj perspektivi Zapadnog Balkana, ali i naglasili kako u ovim, prijelomnim trenucima za sigurnost europskog kontinenta, očekuju da zemlje regiona pokažu odlučnost, hrabrost i jedinstvo kakvo u proteklim sedmicama pokazuje Europska unija.

Govoreći o odnosima na Zapadnom Balkanu, zamjenik Brkić je istakao da je naša zemlja posvećena održavanju dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama Zapadnog Balkana, uvažavajući zajedničke interese i bez uslovljavanja. Regionalna saradnja ostaje vitalan i nezamjenljiv faktor na našem putu ka EU i Bosna i Hercegovina ostaje posvećena unapređenju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regionu, a sve u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja - punopravnog članstva u EU. Dodao je da je regionalna ekonomska integracija, na koju su se zemlje ZB obavezale, ključna za transformaciju Zapadnog Balkana i približavanje Europskoj uniji. S tim u vezi, pozdravio je prvi investicioni paket za Zapadni Balkan u okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP), objavljen u februaru 2022. godine, u iznosu od 3,2 milijarde eura za finansiranje 21 projekta u oblasti transportne, digitalne, klimatske i energetske povezanosti. Također je podsjetio na održavanje “23. Međunarodnog sajma privrede Mostar 2022” u periodu od 5. do 9. aprila na kojem će, kao dio zajedničke regionalne delegacije i uz podršku Europske komisije, učestvovati mala i srednja preduzeća iz regiona WB6 iz poljoprivrednog i poljoprivredno-prehrambenog sektora.

U kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, zamjenik ministrice Brkić je kazao da se Bosna i Hercegovina pridružila Europskoj uniji u najoštrijoj osudi agresorskog rata koji je pokrenula Rusija protiv nezavisne i suverene Ukrajine, čime je prekršila međunarodno humanitarno pravo i mir i sigurnost u Europi. “Ničim izazvana i neopravdana vojna agresija na bilo koju suverenu državu, državu članicu Ujedinjenih naroda, nikada nije bila prihvatljiva i zasigurno nije dobrodošla danas”, naglasio je zamjenik Brkić. Izrazio je nadu da će neprijateljstva u Ukrajini što prije završiti, kako bi se sadašnja kriza mogla riješiti mirnim i diplomatskim putem uz dijalog svih relevantnih aktera, i uz poštivanje normi i principa međunarodnog prava.

Kada je riječ o saradnji u oblasti Zajedničke vanjske i sigurnosne politike (ZVSP), Brkić je istakao opredijeljenost Bosne i đHercegovine ciljevima Globalne strategije za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i spremnost da nastavi doprinositi njenoj implementaciji u skladu sa svojim kapacitetima i u mjeri u kojoj joj njen EU status dopušta. Napomenuo je da BiH ulaže značajne napore da svoju vanjsku politiku uskladi sa ZVSP-om te da je veći broj izjava uskladila sa izjavama i zajedničkim stavovima EU.

Za vrijeme radnog ručka kojem je nazočila i Angelina Eichhorst, izvršna direktorica EEAS-a za Europu, razgovarano je, između ostalog, i o situaciji na Bliskom istoku i odnosima zemalja regije s Narodnom Republikom Kinom.