Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
4.4.2022 22:36
Ministrica Bisera Turković se sastala sa ambasadorima OSCE-a

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 04. aprila 2022. godine sa ambasadorima stalnih misija Francuske, Italije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva pri OSCE-u (Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju) u Beču, koji borave u posjeti Bosni i Hercegovini.

Ministrica Turković je istaknula značajnu ulogu koju Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju ima u Bosni i Hercegovini te izrazila zahvalnost za doprinos i pomoć te organizacije u procesu reformi u našoj zemlji. Naglasila je da Bosna i Hercegovina ima obavezu uskladiti svoj Ustav i Izborni zakon sa presudama Evropskog suda za ljudska prava ali da se ovogodišnji Opći izbori u Bosni i Hercegovini, kao i u proteklim izbornim ciklusima, moraju održati na temelju važećeg izbornog zakonodavstva.

Članovi delegacije OSCE-a istaknuli su važnost primjene demokratskih standarda i povjerenja javnosti u izborni proces. Naglasili su da će OSCE ostati i dalje važan partner u BiH te nastaviti pružati konstruktivnu potporu institucijama BiH kada je riječ o poboljšanju integriteta i transparentnosti izbornog procesa. Još jednom su iskazali punu potporu teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

U delegaciji iz Beča su bili šefovi stalnih misija pri OSCE-u - ambasadorica Christine Fages (Republika Francuska), ambasadorica Gesa Brautigam (Republika Njemačka), ambasador Stefano Baldi (Republika Italija), ambasador Neil Bush (Ujedinjeno Kraljevstvo) i ambasador Michael Carpenter (Sjedinjene Američke Države). Sastanku je prisustvovala i šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadorica Kathleen Kavalec.