Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
31.3.2022 16:41
Bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić predvodio je delegaciju MVP BiH na bilateralnim konsultacijama ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Češke Republike, koje su održane 31. marta 2022. godine u Sarajevu. Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike predvodio je zamjenik ministra vanjskih poslova za evropske poslove Aleš Chmelař.

U fokusu razgovora bila su pitanja iz domena bilateralnih i multilateralnih odnosa, reformskih procesa na evropskom i evroatlantskom putu BiH, kao i aktuelna politička situacija u BiH.

Na sastanku je potvrđeno da BiH i Češka imaju dobre bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja koji se mogu dalje unapređivati kroz ekonomsku i poslovnu saradnju, jačanje pravnog okvira i razmjenu posjeta na svim nivoima.

Zamjenik ministrice Brkić je istakao da BiH cijeni konstantnu podršku Češke u procesima evropskih integracija BiH i izrazio uvjerenje da će ta podrška biti nastavljena posebno imajući u vidu predstojeće predsjedavanje Češke Vijećem Evropske unije. Zahvalio je Češkoj što unutar EU pitanje zapadnog Balkana drži u fokusu i visoko na listi prioriteta. Politička poruka EU o evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana dodatno bi ojačala reformske procese u BiH. Naglasio je da dosta veliki broj građana BiH i pored usporenog procesa proširenja, bezrezervno podržava članstvo BiH u EU. Zamjenik ministrice je istakao da aktuelna kriza i ratna dešavanja u Ukrajini iziskuju nužnost dodatnog angažovanja EU na prostoru zapadnog Balkana.

Kao predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om, zamjenik Brkić je informirao o radu Komisije i aktivnostima na Programu reformi 2022 i dodao da BiH ostaje opredijeljena za saradnju i partnerstvo sa NATO-om. Govoreći o saradnji u regiji zamjenik ministrice je istakao da je ona važan aspekt vanjske politike BiH.

Zamjenik ministrice Brkić je izvijestio o političkoj situaciji u BiH sa naglaskom na pregovore o izmjenama Izbornog zakona, iskazavši nadu za postizanje konačnog dogovora. Dodao je da reforma Izbornog zakona predstavlja preduslov za stabilnu i funkcionalnu državu ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih građana.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Češke Republike za evropske poslove Aleš Chmelař ponovio je snažnu podršku svoje zemlje evropskom i NATO putu BiH, ponudivši partnersku pomoć kroz prenos iskustava i dobrih praksi. Istakao je da je za Češku Bosna i Hercegovina vrlo važan ekonomski partner i da dvije zemlje imaju velike potencijale za saradnju u energetskom sektoru na čemu se treba angažovati u budućnosti.