Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
31.3.2022 16:10
Ministrica Bisera Turković sastala se sa delegacijom Centralne izborne komisije BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković razgovarala je 31. marta 2022. godine sa delegacijom Centralne izborne komisije BiH koju je predvodio novoizabrani predsjednik CIK BiH Suad Arnautović.

Razgovaralo se o saradnji Ministarstva vanjskih poslova BiH i CIK BiH u pripremama za održavanje Općih izbora, te aktivnostima diplomatsko-konzularne mreže u tom smislu.

Dogovoreno je hitno formiranje posebne zajedničke radne grupe koja će, na tehničkom nivou, pripremiti sve preduvjete za glasanje državljana BiH koji žive van granica Bosne i Hercegovine.

Također, ministrica je tokom sastanka istakla kako se Opći izbori moraju održati u skladu sa zakonom u predviđenim terminima, te kako očekuje da će Vijeće ministara BiH, nakon što je utvrđen Fiskalni okvir, u što skorijem roku utvrditi prijedlog budžeta i uputiti ga u parlamentarnu proceduru.

“Svi građani BiH, bez obzira gdje se nalazili, moraju imati jednako pravo i uvjete za glasanje  na izborima. Ministarstvo vanjskih poslova BiH će uraditi sve što je moguće u skladu sa zakonom da stvorimo optimalne uvjete u DKP mreži i vjerujem da ćemo u tome uspješno sarađivati sa Centralnom izbornom komisijom. Od danas kreću intenzivne aktivnosti u tom smjeru”, navela je ministrica Turković.