Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.3.2022 15:02
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić sastao se sa članovima Komiteta za europske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Holandije

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić sastao se 25. marta 2022. godine u Sarajevu sa članovima Komiteta za europske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Holandije.

U fokusu razgovora bila su pitanja iz domena bilateralnih odnosa, reformskih procesa na europskom i euroatlantskom putu BiH, aktuelne političke situacije u BiH. Na sastanku je potvrđeno da BiH i Holandija imaju dobre bilateralne odnose i saradnju.

Zamjenik ministrice Josip Brkić zahvalio je sagovornicima na interesu Kraljevine Holandije za situaciju u Bosni i Hercegovini te na podršci reformskim procesima u BiH u cilju približavanja EU. Naglasio je važnost nastavka te podrške. Informisao je o dinamici reformskog procesa, aktivnostima na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, sa posebnim osvrtom na posljednje razgovore o izmjenama Izbornog zakona BiH. S tim u vezi, istakao je nužnost postizanja političkog dogovora koji bi omogućio ne samo održavanje legitimnih i pravednih izbora već i kraj političke krize u našoj zemlji. Dodao je da reforma Izbornog zakona, kao ključnog prioriteta u ovoj godini, predstavlja preduslov za stabilnu i funkcionalnu državu ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih građana. Po pitanju europskih integracija, kazao je da je BiH odlučna da nastavi svoj put ka EU, a politička poruka EU o predanosti europskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana dodatno jača i potvrđuju geostratešku važnost proširenja na ovu regiju.
Posebno je podvukao kako aktuelna kriza i ratna dešavanja u Ukrajini iziskuju nužnost dodatnog angažiranja EU na prostoru Zapadnog Balkana. Podsjetio je da dosta veliki broj građana BiH i pored usporenog procesa proširenja, bezrezervno podržava članstvo BiH u EU. Poručio je da je, pored finansijske pomoći EU, neophodna još snažnija politička angažiranost EU na području BiH.  Kada je riječ o NATO-u, zamjenik je naglasio da BiH ostaje opredijeljena za saradnju i partnerstvo sa NATO-om.

Članovi Komiteta za europske poslove holandskog Parlamenta su istakli da Holandija daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i osuđuje pokušaje destabilizacije BiH. Ponovo su potvrdili podršku europskoj perspektivi BiH, kao i njenom reformskom putu. Naglasili su da Holandija pridaje važnost reformskim procesima u BiH, posebno kada je riječ o vladavini prava i borbi protiv korupcije, kao i razvoju demokratije uređene vladavinom prava. Holandija, također, podržava nastavak jačanja misije EUFOR-Althea u BiH. Istaknuto je da su Holandija i njen Parlament spremni pružiti dodatnu pomoć kako bi se prevladala trenutna kriza u BiH koja je zaustavila njen napredak u provođenju reformi neophodnih za napredak na putu pristupanja EU.

Tokom susreta, razgovaralo se i o situaciji u Ukrajini i sigurnosnim izazovima na istoku Europe. Jedna od tema razgovora je bio nedavno usvojeni dokument Vijeća EU "Strateški kompas za snažniju sigurnost i obranu EU-a do 2030" na nivou ministara vanjskih poslova i obrane zemalja članica EU. Obostrano je pozdravljeno usvajanje ovog značajnog strateškog dokumenta Europske unije.

U delegaciji Komiteta za europske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Holandije bili su: Attje Kuiken, Ruben Brekelmans, Jasper van Dijk, Kati Piri, Jan Paternotte i Arjen Westerhoff. Sastanku je prisustvovao i ambasador Kraljevine Holandije u BiH Jan Waltmans.