Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.3.2022 12:34
U MVP BiH održana sjednica Komisije za saradnju sa NATO-om BiH

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održana je 25. marta 2022. godine četvrta sjednica Komisije za saradnju sa NATO-om BiH. Na dnevnom redu sjednice, između ostalog, bilo je razmatranje izrade Programa reformi BiH za 2022. godinu.

Usaglašeno je da će se metodologija pripreme prvog nacrta ovog dokumenta odvijati po istoj dinamici kao i za Program reformi 2021, odnosno da će sve institucije uključene u rad Komisije ažurirati i dostaviti svoje priloge do kraja mjeseca maja, nakon čega bi na narednoj sjednici Komisija utvrdila konačan prijedlog Programa reformi 2022.

Sjednici su prisustvovali brigadna generalica NATO štaba u Sarajevu Pamela McGaha i ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztián Pósa.

Brigadna generalica McGaha, u svom prvom predstavljanju Komisiji nakon preuzimanja dužnosti u decembru prošle godine, i ambasador Pósa podržali su rad Komisije i istakli kako će Bosni i Hercegovini i dalje pružati punu podršku tokom provođenja reformskih aktivnosti.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om BiH mr.sc. Josip Brkić naglasio je da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za saradnju i partnerstvo sa NATO-om. On je informisao prisutne o nedavnoj posjeti NATO sjedištu u Briselu, upriličenoj radi održavanja konsultacija po pitanju sadržaja novog Strateškog koncepta, koji će biti usvojen na Madridskom samitu NATO-a u junu 2022. godine. Kao zemlja partner, BiH pozdravlja i želi doprinijeti razvoju novog Strateškog koncepta.

Pozdravio je namjeru da se u strateškom konceptu zadrže odredbe koje se odnose na politiku “Otvorenih vrata” i definisanje Zapadnog Balkana kao regiona od strateškog interesa za NATO.

Razgovarano je i o pitanjima kadrovskih izmjena u sastavu Komisije uslijed odlaska u penziju nekih članova, kao i izdavanju potrebnih sigurnosnih dozvola za pristup tajnim NATO podacima.