Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.11.2021 15:51
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se sa ambasadorom Irske za BiH Mylesom Geiranom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 23. novembra 2021. godine sa ambasadorom Irske za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Ljubljani, Mylesom Geiranom.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima između BiH i Irske, aktuelnoj situaciji u našoj zemlji, evropskim integracijama i regionalnoj saradnji.

Zamjenik ministrice Brkić informisao je irskog ambasadora o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, s naglaskom na reforme izbornog zakonodavstva. Istaknuo je da je za napredovanje naše zemlje na evropskom putu neophodno puno funkcionisanje državnih institucija i nastavak provedbi reformi. Naglasio je da bi se usvajanjem izmjena Izbornog zakona BiH do kraja ove godine napravio ključni politički iskorak, što bi rezultiralo stabilnošću i približavanjem Bosne i Hercegovine članstvu u Evropskoj uniji.

Ambasador Geiran je naglasio da Irska podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana te iskazao podršku BiH na putu evropskih integracija i reformskih procesa. 

Tokom susreta bilo je riječi i o ekonomskoj saradnji i posljedicama koje pandemija COVID-19 ostavlja na ekonomiju, prije svega turizam.

Sagovornici su se složili da bi razmjenom posjeta na visokom nivou irska podrška reformskim i integracijskim procesima BiH u narednom razdoblju bila dodatno osnažena.