Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.4.2016 15:38
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak posjetio Sekretarijat Centralnoevropske inicijative (CEI) u Trstu i razgovarao sa gradonačelnikom Trsta Robertom Cosolinijem

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak posjetio je 27. aprila 2016. godine, drugog dana radne posjete Republici Italiji, Sekretarijat Centralnoevropske inicijative (CEI) u Trstu i razgovarao sa gradonačelnikom Trsta Robertom Cosolinijem.

Ministar Crnadak se u sjedištu Centralnoevropske inicijative susreo sa menadžmentom ove najstarije regionalne inicijative, kojom tokom 2016. godine predsjedava Bosna i Hercegovina. Tom prilikom je razgovarano o aktivnostima Centralnoevropske inicijative koje su za Bosnu i Hercegovinu i region od posebnog značaja.

U tom pogledu bilo je riječi o aktivnostima na planu realizacije usvojenih prioriteta bh. predsjedavanja i uspješne organizacije događaja iz programa bh. predsjedavanja CEI-m, a naročito o predstojećoj međunarodnoj investicijskoj konferenciji koja će u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i CEI-a, pod pokroviteljstvom Autonomne regije Friuli Venezia Giulia i grada Trsta biti održana 19. maja 2016. godine upravo u Trstu. U centru pažnje konferencije će biti investicioni planovi za rutu kineske inicijative „Pojas-Put" kroz jugoistočnu Evropu i podrška malim i srednjim poduzećima. Sa posebnom pažnjom je tematizirana organizacija sastanka ministara vanjskih poslova zemalja CEI-a, koji će 15. i 16. juna biti održan u Banja Luci.

Uspješna organizacija međunarodne investicione EBRD/CEI konferencije bila je i tema razgovora ministra Crnatka sa gradonačelnikom Trsta Robertom Cosolinijem

Ministar Crnadak je jučer u Rimu održao predavanje u Italijanskom društvu za međunarodne organizacije (La Società Italiana per l’Organizzazione Internazionale - SIOI), te imao odvojene susrete sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Paolom Gentillonijem i predsjednikom Odbora za međunarodne poslove Senata Parlamenta Italije Pierom Ferdinandom Casinijem.