Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.3.2016 14:17
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravi u radnoj posjeti Republici Poljskoj

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se danas, 10. marta 2016. godine u Varšavi, prvog dana dvodnevne radne posjete Republici Poljskoj, sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Poljske Witoldom Waszczykowskim.

Ministar Crnadak će se u nastavku posjete danas susresti sa maršalom (predsjednikom) Senata Republike Poljske Stanislawom Karczewskim, zamjenikom maršala Sejma Republike Poljske (donji dom poljskog parlamenta) Ryszardom Terleckim i predsjednikom Poljsko-balkanske komore Andrzejom Zarajczykom, te održati predavanje u Poljskom institutu za vanjske poslove (PISM) na temu „Evropske integracije Bosne i Hercegovine nakon predaje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji“.

Ministri Crnadak i Waszczykowski su tokom razgovora pozdravili veoma dobre političke odnose i bilateralnu saradnju Bosne i Hercegovine i Poljske, dvije zemlje između kojih nema otvorenih pitanja, te izrazili nadu da će ministrova posjeta biti početak nove, dinamičnije faze odnosa dvije zemlje. Istovremeno su izrazili potrebu razmjene posjeta na najvišem nivou.

Ministar Crnadak je ministra Waszczykowskog upoznao sa vanjskopolitičkim prioritetima Bosne i Hercegovine i zahvalio se na stalnoj podršci koju Republika Poljska bilateralno ali i kao članica Višegradske grupe (V4) pruža BiH na njenom putu ka članstvu u EU. Naglasio je da BiH ulaže velike napore u nastavak reformskih procesa, te zatražio podršku Republike Poljske daljnjem napredovanju naše zemlje a nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji.

Tokom razgovora ministar Crnadak je podvukao da evropske integracije imaju apsolutnu podršku građana u Bosni i Hercegovini, te da je oko evropske budućnosti postignut široki konsenzus, kako u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, tako i među sva tri konstitutivna naroda. Ministar Crnadak je zatražio da se Bosni i Hercegovini omogući što brže prihvatanje aplikacije, kako bi se što prije započeo rad na upitnicima Evropske komisije i dodatno mobilizirale političke snage i institucije u Bosni i Hercegovini na evropskom putu.

Po pitanju bilateralnih odnosa ministar Crnadak je, između ostalog, ocijenio da  vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Poljske nije na zadovoljavajućem nivou, te da je potrebno uložiti dodatne napore za napredak, za što postoji značajan prostor. S tim u vezi je istaknuo potrebu okončanja procedure za zaključivanje Sporazuma o ekonomskoj saradnji BiH i Republike Poljske, koji je u fazi usaglašavanja, i nekoliko drugih sporazuma iz različitih oblasti, istovremeno pozdravivši postojeći pravni okvir za saradnju dvije zemlje.

Razgovarano je i o nastavku parlamentarne saradnje BiH i Poljske, bilateralnim konsultacijama dvaju ministarstava vanjskih poslova, razmjeni podrški kandidaturama za pozicije u međunarodnim organizacijama i tijelima, migrantskoj krizi, borbi protiv terorizma i drugim pitanjima.

U Poljskom institutu za vanjske poslove ministar Crnadak će održati predavanje o vanjskopolitičkim prioritetima i aktivnostima Bosne i Hercegovine sa fokusom na evropske integracije.

Predviđeno je da ministar Crnadak večeras razgovara sa počasnim konzulom BiH u Poznanu Jacekom Günterom – Ślaskim a za sutra je predviđen susret sa državnim sekretarom u Kabinetu predsjednika Republike Poljske Krzysztofom Szczerskim.

Video materijal je dostupan putem linka: http://we.tl/wTsmOvXi1m