Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.6.2015 20:38
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope obratio Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PACE)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak obratio se 22. juna 2015. godine u Strasbourgu Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (Parliamentary Assembly of the Council of Europe – PACE) u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope. Obraćanje je održano u okviru Trećeg dijela redovnog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (Ljetna sesija) koje se od 22. do 26. juna održava u Strasbourgu.

Ministar Crnadak je na početku obraćanja izrazio zadovoljstvo zbog prilike da se Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope obrati u ime BiH, kao novi predsjedavajući Komiteta ministara VE i istaknuo da predsjedavanje Vijećem Evrope pored dvogodišnjeg mandata nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za BiH predstavlja jedan od najvećih vanjskopolitičkih izazova.

Ministar Crnadak je potom članove Parlamentarne skupštine VE upoznao sa prioritetima predsjedavanja naše zemlje. Naglasio je da su glavni prioriteti proces implementacije Konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija), politika VE prema susjednim regionima, aktivnosti VE u oblasti kulture sa posebnim naglaskom na Evropsku konvenciju o kulturi i aktivnosti VE kroz Evropski filmski fond, te unapređenje rada VE u pogledu vjerske dimenzije interkulturalnog dijaloga.

Ministar Crnadak je članove Parlamentarne skupštine VE također upoznao sa rezultatima godišnjeg zasjedanja Komiteta ministara VE, koje je održano prošlog mjeseca u Briselu i na kojem je naša zemlja preuzela predsjedavanje Vijećem Evrope od Kraljevine Belgije, kao i sa drugim aktivnostima Komiteta ministara VE.

Tom prilikom ministar Crnadak je članovima Parlamentarne skupštine VE posebno ukazao na potrebu što skorijeg stupanja na snagu Dodatnog protokola na Konvenciju Vijeća Evrope o prevenciji terorizma koji je usvojen na navedenom ministarskom sastanku.

Ministar Crnadak je tokom obraćanja posebno naglasio značaj saradnje Vijeća Evrope sa drugim međunarodnim multilateralnim organizacijama te potcrtao da će Bosna i Hercegovina i Republika Srbija istovremeno predsjedavanje Vijećem Evrope i OSCE-om iskoristiti za daljnje jačanje saradnje kroz različite zajedničke inicijative.

Ministar Crnadak će večeras biti gost na večeri koju će u čast generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona prirediti generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland. Večeri će prisustvovati i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.