Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.6.2015 16:25
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope obratio članovima Stalnog vijeća OSCE-a

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se u  svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope obratio članovima Stalnog vijeća Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, na posebnoj sjednici Stalnog vijeća koja je danas, 9. juna 2015. godine održana u Beču povodom predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Ministar Crnadak je tokom obraćanja istaknuo da će Bosna i Hercegovina tokom predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope raditi na intenziviranju saradnje između Vijeća Evrope i OSCE-a. Također, naglasio je da je BiH preuzela predsjedavanje u vrijeme krize u i oko Ukrajine, borbe protiv terorizma i fenomena stranih terorističkih boraca, rastuće islamofobije i antisemitizma, kao i povećanog kršenja ljudskih prava, što naglašava potrebu unapređenja saradnje ove dvije organizacije.

„Ovo je prilika za daljnje jačanje tri veoma važna stupa Vijeća Evrope kao i OSCE-a – demokratije, ljudskih prava i vladavine prava“, kazao je ministar Crnadak.

Ministar Crnadak je članove Stalnog vijeća OSCE-a informirao da su glavni prioriteti bh. predsjedavanja: Prevencija nasilja nad ženama i nasilja u porodici; Evropska kulturna konvencija sa posebnim akcentom na evropski film; Religijska dimenzija interkulturalnog dijaloga, te politika Vijeća Evrope prema susjedskim regionima.

Tokom obraćanja ministar Crnadak je istaknuo i da će Bosna i Hercegovina tokom predsjedavanja sarađivati sa Republikom Srbijom, koja trenutno predsjedava OSCE-om, na pitanjima kao što su socijalna inkluzija mladih, pravo i pristup obrazovanju, promocija nezavisnosti sudstva i borba protiv cyber kriminala, kroz domaćinstvo brojnih zajedničkih konferencija, uključujući i konferenciju o prevenciji nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koja će biti održana u oktobru ove godine.

Govoreći o politici Vijeća Evrope prema susjednim regionima ministar Crnadak je ocijenio da je ona postala neophodna zbog sigurnosti, napretka i mira, kako u Evropi, tako i u njenom susjedstvu.

„Fundamentalne vrijednosti su ugrožene aktima terorizma, građanskim ratovima kao i tragičnim smrtnim slučajevima u Mediteranskom moru kojima svjedočimo skoro svaki dan. Moramo se sučiti sa svim ovim izazovima“, naglasio je ministar Crnadak.

Ministar Crnadak će se u poslijepodnevnim satima u Beču sastati sa generalnim direktorom Ureda Ujedinjenih naroda u Beču (UNOV) i izvršnim direktorom Ureda UN-a za droge i kriminal (UNODC) Yuryjem Fedotovim.