Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.2.2014 17:57
Dr. Lagumdžija i ambasador Yamazaki: Grant pomoći namijenjen podršci ekonomskom i društvenom razvoju Bosne i Hercegovine

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija i ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki potpisali su i razmijenili 26. februara 2014. godine u Sarajevu Note o realizaciji Granta pomoći Vlade Japana između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana za nabavku meteorološke, medicinske i opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda.

Nakon ceremonije dr. Lagumdžija i ambasador Yamazaki su se obratili prisutnima i tom prilikom izrazili zadovoljstvo zbog potpisivanja i razmjene Nota čime je omogućena realizacija Granta pomoći Vlade Japana.

Dr. Lagumdžija se zahvalio ambasadoru Yamazakiju i Vladi Japana na donaciji čija je vrijednost oko 4,6 miliona KM a odnosi se na projektom specificiranu tehničku opremu, odnosno opremu za praćenje meteoroloških pojava, kao i opremu za praćenje vremenskih prilika na aerodromima, heliodromima, putevima, željeznicama i lukama, te sisteme za uzbunjivanje od poplava i vodenih talasa. Također, izrazio je zahvalnost i za svu pomoć koju je Vlada Japana, kao jedan od najvećih donatora i investitora, do sada pružila našoj zemlji kroz brojne projekte u različitim sektorima i istaknuo da se radi o pomoći vrijednoj više od 400 miliona eura. Posebno značajnim je ocijenio edukativne programe i projekte održivog razvoja, te izrazio zadovoljstvo zbog iskazane spremnosti Japana za nastavak pružanja pomoći i angažmana na osmišljavanju novih i učinkovitijih programa. Dr. Lagumdžija je ocijenio da dosadašnja i buduća pomoć Vlade Japana može biti primjer za inostranu pomoć  Bosni i Hercegovini, pa tako i za novi pristup Evropske unije jer se radi o konkretnim projektima namijenjenim rješavanju konkretnih problema konkretnih ljudi.

Ambasador Yamazaki je istaknuo da je Grant pomoći namijenjen podršci ekonomskom i društvenom razvoju Bosne i Hercegovine kroz korištenje velikog broja različitih proizvoda i opreme koju su proizvela mala i srednja preduzeća u Japanu, te da će oprema koja će biti nabavljena doprinijeti jačanju operativnih kapaciteta nekih od ključnih institucija u BiH poput Agencije za vodno područje rijeke Save, Agencije za vodno područje Jadranskog mora, hidrometeoroloških zavoda Federacije BiH i Republike Srpske, kao i entitetskih uprava za civilnu zaštitu. Istovremeno bit će donirana napredna medicinska oprema ustanovama primarne i sekundarne zaštite što će doprinijeti poboljšanju kvaliteta i efikasnosti zdravstvene zaštite koju pružaju.

Korisnici pomoći bit će Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, uz saglasnog entitetskih vlada koje su aplicirale za Grant pomoći.