Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
4.3.2024 15:12
Ministar Elmedin Konaković domaćin ministrima vanjskih poslova Italije i Austrije, Antoniu Tajaniju i Alexanderu Schallenbergu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u ponedjeljak, 04. marta 2024. godine, održao je  zajednički sastanak i konferenciju za medije sa zamjenikom premijerke i ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antoniom Tajanijem, federalnim ministrom za europske i međunarodne  poslove Republike Austrije Alexanderom Schallenbergom i delegacijama dviju prijateljskih zemalja. 

Ministar Konaković je naglasio da je ova posjeta veoma važna i izuzetno pozitivna te još jednom naglasio da su Italija i Austrija dokazani veliki prijatelji Bosne i Hercegovine, zajedno sa jos pet zemalja grupe “prijatelja Zapadnog Balkana”, a pored još niza zemalja u Europi i svijetu koje su također zagovornice nastavka puta Bosne i Hercegovine prema EU i dobivanja pozitivne odluke Europskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora sada u martu ove godiine.

Ministar je gostima i delegacijama  dviju prijateljskih država rezimirao ono što je do sada urađeno u nastojanjima da se postavljeni uslovi i ispune, naglasivši da je sasvim jasno da je u zadanim političkim uslovima urađeno mnogo toga : najbolji izvještaj BiH u njenoj istoriji po riječima komesara Varheljia, rješavanje EUROPOL kontakt tačke, usvajanje programa reformi, nekoliko važnih europskih zakona, još  nekoliko njih je dovedno do izvjesne faze predusvajanja, ali ima i nekoliko važnih zadataka koji stoje pred BiH te da se nada da će bh. političari biti svjesni njihove važnosti i  uraditi još i to, ali ne na  štetu BiH i njenih građana.

Ministar je dodao da je aspekt ekonomskog razvoja, trgovinske razmjene i svih oblika saradnje također veoma bitan i nezaobilazan za sve strane u pregovorima a da BiH od EU treba u ovom osjetljivom političkom,  regionalnom i globalnom momentu liderstvo i da se ne može govoriti samo o birokratskim procesima i procedurama već da su i političke odluke one koje pokreću pozitivna dešavanja.