Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.2.2024 21:21
Ministar Konaković razgovarao sa irskim ministrom Martinom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 17. februara 2024. godine, na marginama Minhenske konferencije o sigurnosti, sa ministrom vanjskih poslova i odbrane Republike Irske Micheálom Martinom.

Tom prilikom je konstatirano da su odnosi između BiH i Republike Irske dobri i prijateljski. Izražena je spremnost za unapređenje političkog dijaloga razmjenom posjeta na ministarskom nivou.

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost na irskoj pomoći i podršci kada je riječ o evropskom putu BiH. Informirao je sagovornika o dosadašnjim aktivnostima Vijeća ministara BiH i postignutom napretku te izrazio nadu da će Evropsko vijeće u martu donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Ministar Martin izrazio je neupitnu i snažnu podršku Republike Irske integracijskom procesu Bosne i Hercegovine, kao i provedbi reformi na tom putu. U tom kontekstu naglasio je kako je Irska otvorena i spremna za prijenos svojih znanja i iskustava na BiH u pogledu pomoći pristupanja Evropskoj uniji.

Sagovornici su se složili kako postoji potreba za jačanjem privredne saradnje dviju zemalja, posebno u području turizma i bolje saobraćajne povezanosti.

Na sastanku je razgovarano o irskom učešću u sklopu misije EUFOR ALTHEA, ugovornim odnosima te ulozi bosanskohercegovačke dijaspore kao posebnoj vezi u unapređenju odnosa između BiH i Republike Irske.