Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.2.2024 20:37
Ministar Konaković razgovarao sa švedskim ministrom Billströmom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 17. februara 2024. godine, na marginama Minhenske konferencije o sigurnosti, sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobiasom Billströmom.

Ministar Konaković se tom prilikom zahvalio Švedskoj na snažnoj podršci evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i regije. Ocijenio je od izuzetnog značaja za BiH da na predstojećem sastanku Evropskog vijeća u martu dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora. Naglasio je da su u proteklom razdoblju intenzivirani napori da do marta ove godine BiH postigne potreban napredak u odnosu na 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Izrazio je nadu da će EK u svom narednom Izvještaju prepoznati napredak koji je BiH postigla i preporučiti Evropskom vijeću da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora. U tom kontekstu izvijestio je sagovornika da je Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jučer podržao Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čime je ispunjen još jedan uslov za otvaranje pregovora s EU.

Ministar Konaković je tokom razgovora sa švedskim ministrom izrazio zahvalnost Švedskoj i na podršci koju pruža održivom razvoju, reformskim i integracijskim procesima u BiH, a posebno kroz Strategiju razvojne saradnje sa Zapadnim Balkanom.

Razgovarano je i o bosanskohercegovačkoj dijaspori u Švedskoj, koja predstavlja primjer dobre integracije u švedsko društvo i posebne veze između dviju zemalja, kao i uslovima njihovog društvenog organiziranja.

Sagovornici su se složili kako je potrebno unaprijediti privrednu saradnju između BiH i Kraljevine Švedske.