Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.1.2024 16:29
Ministar Elmedin Konaković nakon godinu dana mandata: BiH nadomak historijskog iskoraka

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je 24. januara 2024. godine konferenciju za medije povodom godinu dana mandata na poziciji ministra vanjskih poslova naše zemlje.

Ministar Konaković je tom prilikom istaknuo da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH u proteklih godinu dana u svom radu bilo transparentno i dostupno javnosti s obzirom da je održano 16 konferencija za novinare. Osvrnuo se potom na nedostatak kadrova u MVP, kada je došao na ministarsku poziciju, te kazao da je stanje bilo zapušteno. Dodao je da je pronađen veliki broj nepravilnosti u radu MVP te da su neke od njih proslijeđene i u Tužilaštvo BiH. Izvijestio je i o novoj sistematizaciji te da je prvi put u BiH upućen u proceduru Zakon o vanjskim poslova. Najavio je skoro pokretanje e-portala u čitavoj DKP mreži, on-line apliciranje za bh. vize, novu web stranicu ministarstva i portala za ekonomsku diplomatiju.

Potom je izrazio zadovoljstvo da smo u proteklih godinu dana došli na sve važne adrese u svijetu. Naveo je da je ostvareno 11 službenih posjeta ministara vanjskih poslova u BiH, a da je održano više od 130 bilateralnih i multilateralnih sastanaka. Ministar Konaković naveo je potom važne samite i forume na kojima je BiH učestvovala, poput NATO samita, Bledskog strateškog foruma, Foruma u Dubaiju itd.

Kada je riječ o evropskom putu i uvjetima koje je EU postavila za dobijanje odluke o otvaranju pregovora, ministar je kazao da je BiH ušla u “ciljnu ravninu“ evropskih integracija te da je nadomak historijskog iskoraka za građane naše zemlje. Istaknuo je da je BiH značajno približena članstvu u EU i kada je u pitanju usklađivanje vizne politike sa EU, što je imperativ iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Najavio je da u narednom periodu planira posjetiti Dansku, Nizozemsku i Njemačku, koje su iskazale skepticizam o članstvu BiH u EU, kako bi im predstavio nove informacije o procesima u našoj zemlji.

Ministar Konaković je naglasio da je izuzetno ponosan na uspješnu evakuaciju bh. državljana iz Gaze, što nije uspjelo ni nekim velikim svjetskim silama, te da je pokrenuta procedura evakuacije četiri porodice iz Sudana.