Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.1.2024 15:57
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ministrom za europska pitanja Češke Republike Martinom Dvořákom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u četvrtak, 25. januara 2024. godine u Sarajevu sa ministrom za europska pitanja Češke Republike Martinom Dvořákom, koji boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva za europska pitanja Češke Republike, ministri Konaković i Dvořák obratili su se novinarima.

Ministar Konaković je tom prilikom posjetu ministra Dvořáka Bosni i Hercegovini ocijenio kao posjetu prijatelja sa porukom ohrabrenja na europskom putu naše zemlje. Istakavši dobre i prijateljske odnose Bosne i Hercegovine i Češke Republike, izrazio je zahvalnost na kontinuiranoj podršci EU putu Bosne i Hercegovine i snažnoj češkoj podršci politici proširenja iskazanoj unutar institucija EU ali i tokom pojedinačnih susreta visokih zvaničnika dviju zemalja. Podsjetio je da je Češka Republika jedna od sedam zemalja koje su potpisale pismo podrške BiH za dobivanje statusa zemlje kandidata.

Ministar je istakao kako je sa sagovornikom razgovarao o obavezama i uslovima koje naša zemlja treba ispuniti na putu u EU. Kazao je kako Bosna i Hercegovina ne očekuje prečice na tom putu, ali da od EU očekuje liderstvo a ne samo birokratske procedure. Smatra da bi pozitivna odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa EU poslala snažnu poruku građanima i proeuropskim političkim snagama.

Ministar za europska pitanja Dvořák je izrazio zadovoljstvo svojom prvom posjetom Bosni i Hercegovini. Potvrdio je da Češka Republika snažno podržava članstvo Bosne i Hercegovine u EU i da je davanje kandidatskog statusa BiH jedno od najvećih dostignuća EU. “Kao zemlja koja podržava proces proširenja na Zapadni Balkan, otvoreno lobiramo za otvaranje pregovora BiH i EU”, kazao je ministar Dvořák. Dodao je da je Europska unija svjesna složenosti Dejtonskog uređenja Bosne i Hercegovine, ali da se napredak prema članstvu u EU ostvaruje samo prema zaslugama. Naglasio je da Češka Republika podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te izrazio zabrinutost zbog “secesionističkih snova” koji nisu kompatibilni sa deklariranim opredjeljenjem BiH za članstvo u EU. Na kraju je kazao da će Češka nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu te iskazao spremnost češke strane da sa Bosnom i Hercegovinom podijeli svoja iskustva o pristupanju EU.