Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.1.2024 19:46
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa predsjednikom BNV RH Arminom Hodžićem: Podrška preimenovanju u biračkim popisima Republike Hrvatske

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Republike Hrvatske Armin Hodžić sastao se danas, 29. januara 2024. godine, sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem.

Nakon što je po prvi put postignut veliki dogovor da se zajednički izađe na izbore, Hodžić je izabran da upravo on bude zajednički kandidat na parlamentarnim izborima za predstavnika Bošnjaka u Hrvatskom Saboru. Obzirom da je trenutno polovina Bošnjaka u popisu birača u Hrvatskoj evidentirana kao Muslimani s velikim 'M', te zbog toga nemaju pravo glasa kao nacionalna manjina, razgovarano je o preimenovanju u biračkim popisima.

Koliko je ovaj problem veliki svjedoči primjer Zagreba u kojem trenutno postoji 4.500 Bošnjaka u biračkom popisu, te čak 5.000 Muslimana s velikim 'M' koji ne mogu glasati.

Ministar Konaković podržat će planiranu  kampanju informisanja Bošnjaka u Republici Hrvatskoj o pomenutoj temi, a sa ciljem da se omogući da se uoči idućih parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj  izvrši registracija u popisu birača kako bi svi ostvarili pravo glasa.