Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.1.2024 16:28
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se sa komesarkom Evropske komisije za unutrašnje poslove Ylvom Johansson

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 29. januara 2024. godine sa komesarkom Evropske komisije za unutrašnje poslove Ylvom Johansson u Briselu.

Na sastanku zamjenik ministra Brkić i komesarka Johansson razgovarali su o usaglašavanju vizne politike Bosne i Hercegovine s viznom politikom Evropske unije, problemu ilegalnih migracija, kao i o Sporazumu između Bosne i Hercegovine i EU o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija evropske granične i obalne straže u Bosni i Hercegovini (Frontex).

Zamjenik ministra Brkić informisao je sagovornicu o protekloj godini rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine napomenuvši da je Vijeće ministara BiH uspostavljeno u rekordnom roku, što je pozitivan impuls i poticaj za ubrzanje reformskih procesa. Istakao je da je rad Vijeća ministara Bosne i Hercegovine usmjeren na poboljšanje prohodnosti zajedničkih projekata, nastavak reformi i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta za napredak na evropskom putu, što svakako ostaje u fokusu rada institucija Bosne i Hercegovine. Dodao je i da je Bosna i Hercegovina tokom proteklih mjeseci pokazala svoju čvrstu predanost Evropskoj uniji i stopostotnim usklađivanjem sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije.

Tokom razgovora zamjenik Brkić informirao je komesarku Johansson  da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo novi Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i EU o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija evropske granične i obalne straže u Bosni i Hercegovini (Frontex ) s ciljem bolje kontrole ilegalnih migracija. Također je napomenuo da je izvršeno i djelomično usklađivanje vizne politike s viznom politikom Evropske unije na način da je Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uvedena obaveza posjedovanja vize za ulazak, izlazak, tranzit ili boravak na teritoriji BiH za državljane Bahreina i Sultanata Oman.

Komesarka Johansson iskazala je poseban interes za stanje ilegalnih migracija u Bosni i Hercegovini naglasivši je da je problem ilegalnih migracija regionalni fenomen vezan za pitanja bezviznog režima sa zemljama s kojim Evropska unija ima uspostavljen vizni režim. Napomenula je da je  Bosna i Hercegovina zemlja primjer kod pitanja povratka ilegalnih migranata u zemlje porijekla.

Na kraju razgovora zamjenik Brkić  izrazio je nadu da će Evropska komisija prepoznati napredak Bosne i Hercegovine u svom narednom Izvještaju i preporučiti Evropskom vijeću da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.