Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.1.2024 18:57
Ministar Elmedin Konaković susreo se sa generalnim sekretarom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Mathieu Morijem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se 26. januara 2024. godine sa generalnim sekretarom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Mathieu Morijem. 

Ministar Konaković naglasio je zahvalnost Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe na angažmanu kojim motivišu vlasti u Bosni i Hercegovini djelujući na demokratski razvoj lokalnog i regionalnog nivoa. Naveo je da je to u ovom momentu za  Bosnu i Hercegovinu od izuzetnog značaja, jer naglašavajući važnost ljudskih prava, vladavine prava i dobrog upravljanja na lokalnoj i regionalnoj razini postavlja  se temelj još značajnijem razvoju, usklađivanju  sektorske i zakonodavne vlasti i politike sa standardima i pravnom stečevinom Europske unije, a time i pomoć pri ubrzavanju procesa provedbi ključnih prioriteta postavljenih pred Bosnu i Hercegovinu.

Generalni sekretar Mori naglasio je da je  Kongres svjestan potrebe otvaranja inovativnih i inkluzivnih procesa sudjelovanja građanki i građana u demokratskim procesima kroz dijalog i kompromis a  razvijajući ekonomiju, turizam i ostale grane privrede.

Ministar Konaković je zaključio da se protiv depresije u zemlji treba boriti razvojem demokratije, provedbom zakona, razvojem ekonomije i ostati na putu jačeg pozicioniranja građanskih a slabljenja etničkih prefiksa.