Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.1.2024 20:41
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 26. januara 2024. godine u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm, koji je boravio u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Nakon održanih sastanaka ministri Konaković i Szijjártó potpisali su Akcijski plan o prioritetnoj podršci Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na putu ka evropskim integracijama BiH. Nakon potpisivanja uslijedilo je obraćanje novinarima.  

Ministar Konaković je tom prilikom izrazio zahvalnost na podršci i pomoći koju Mađarska pruža BiH na njenom evropskom putu. Osvrnuo se i na značajnu ulogu mađarskog ministra vanjskih poslova i trgovine. Dodao je da je tokom sastanka razgovarano o formalnoj podršci u procesu koji je težak, i za koji BiH nije dovoljno spremna, a tiče se otvaranja pregovora i prolaska kroz sve tehničke, komplikovane procedure. “Mađarska je ponudila, i mi smo prihvatili tu vrstu pomoći, asistencije u smislu prolaska kroz sve naporne pregovore koji nas u ovom trenutku, nadam se od marta čekaju”, kazao je ministar. Istaknuo je potom da je BiH počasni susjed Mađarske što pokazuje ozbiljnu volju za dodatnim jačanjem odnosa. Kazao je da je razgovarano o ekonomiji, napretku i odnosima dvije zemlje, koje su potencijalno ozbiljni partneri. Izvijestio je da je ministar Szijjártó došao sa nekoliko lijepih vijesti kojima nas je obradovao kada je riječ o unapređenju saradnje i edukacije naših mladih diplomata.

U svom obraćanju mađarski ministar Szijjarto je kazao da je ministru Konakoviću predložio da se na Diplomatskoj akademiji MVP Mađarske osigura obuka za 50-ak mladih diplomata iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. Ocijenio je da je veoma ponosan što Mađarska ima priliku da doprinese sigurnosti BiH jer je od prije nekoliko dana zapovjednik misije EUFOR Althea Mađar, a oko 300 mađarskih vojnika će biti angažovano u misiji u BiH. Osvrnuo se i na EU integracije Bosne i Hercegovine kazavši kako je to važno ne samo za EU, ne samo za BiH. “Od 1. jula Mađarska preuzima predsjedavanje Vijećem EU i to se događa u jednom periodu kad se EU suočava s velikim izazovima i periodu kada je EU potreban novi polet, nova energija, svježina, nove ambicije, a mi smatramo da to u prvom redu možemo da dobijemo od Zapadnog Balkana. U interesu EU je isto koliko i u vašem, BiH, da što prije postanete članica", rekao je.

Naglasio je da je Mađarska predana naporu da konačno otpočnu pregovori sa BiH te predložio da se u tom smislu održi prva međuvladina konferencija na kojoj bi bilo službeno pregovarano u ulasku u EU.